На званичном градском сајту нема више објављивања јавних набавки. Укинута је та демократска тековина па је тиме нови градоначелник Стеван Бакић отишао корак даље у кршењу досадашњих права грађана.

     На тај начин постоји основана сумња да власт жели да прикрије све сумњиве јавне набавке. Отуда наша опаска да је градоначелник Стеван Бакић укидањем информација грађанима и прикривањем јавних набавки, спреман да иде даље од његовог претходника, кума Богдана Лабана.

Сви напори садашњег градоначелника су усмерени да се промовише као изузетан честит човек, са врлинама и манама које се разликују од његовог кума и претходника Богдана Лабана. За време мандата градоначелника Лабана имали смо прегршт сумњивих јавних набавки али су грађани као заинтересована лица исте могли да пронађу на званичном сајту града Суботице и да виде ко је шта понудио и ко је одбијен из којих разлога. Ту су, скоро по правилу, били сумњиви услови који су баш за ту јавну набавку прилагођени циљаном понуђачу. На основу анализе датих јавних набавки, грађани, заинтересована лица, политички неистомишљеници па и ми из Двери смо указивали на сумњиву јавну набавку и на кршење закона.

Од  доласка градоначелника Стевана Бакића на чело града имамо минималан број објављених јавних набавки а од Нове године ни једна није објављена на порталу града. Ако су негде и објављене то је тако да их нико не види, осим фирми за које се пишу те јавне набавке. За једну од њих, Рушење куће на Бајском путу смо контактирали два суботичка предузећа из исте бранше и добили одговор да нису ни чули, ни видели ту јавну набавку. Наравно, посао је добила фирма Gemax d.o.o из Новог Сада која је радила прву фазу Аква парка на Палићу. Уз то је била још једна понуда, такође фирме из Новог Сада, која је требала да глуми конкуренцију.

Одређене новосадске фирме су упознате са јавном набавком а суботичке то нису?

Двери у Суботици заступају став да се све јавне набавке расписане за територију града Суботице, а које се финансирају из буџета града, морају објавити на градском порталу.

Република Србија је још 2012. потписала међународни документ о транспарентности  рада, сарадњи са организацијама цивилног друштва, оснаживању учешћу грађана у управљању и другим видовима приближавања и демократичности јавних управа.

Чињеница да је начело транспарентности поступка једно од основних законских начела у спровођењу јавних набавки и да транспарентност у свим фазама поступка јавних набавки, од планирања, спровођења и извршења уговора, неспорно доприноси сузбијању нерегуларности и евентуалне корупције.

На овај начин, како је поступило руководство града, Град Суботица је отишао неколико десетина корака уназад у остваривању транспарентности рада градске управе.

На основу резултата  рада неких од претходних управа које су радиле на већој транспарентности рада заслужено је добијена етикета “овде је Добра управа“. Сада, после оваквих потеза  руководства града, са правом можемо рећи да је град Суботица заслужио етикету ,“овде је Лоша управа“.

 

ГрО Двери Суботица