Суботички Кризни штаб треба распустити, јер осим обмане грађана не нуди ништа више! Суботички Кризни штаб се руководи само са плагирањем републичких саопштења, а не бави се уистину заштитом грађана. А у сузбијању пандемије најважније је онемогућити да заражени шире своју заразу даље. Зато треба (само)изоловати контакте.

     Ситуација у Северно-бачком округу је заиста алармантна и надлежни би морали да се одговорније понашају. Није довољно да Богдан Лабан командант Кризног штаба изда наредбу то јест препише одлуке Републичког Кризног штаба. Потребна је озбиљност и одговорност у овој ситуацији пре свега оних који су надлежни за спровођење мера. Да ли су формирани тимови који прате све контакте особа код којих се утврди да су заражени, или је садашња напредна техника одустала од примене вековних принципа како сузбити ширење заразе. Како је могуће да је зараза ушла у Геронтолошки центар у Сарајевској улици. То је прави пример пропуста запослених у ГЦ Суботица, јер је очигледно да је зараженост увежена споља. Ту су затајиле мере предострожности и контрола улазака особа. Мало опуштање доведе до великих проблема. Ко од надлежних контролише спровођење тих мера по јавним установама, домовима здравља, геронтолошким установама, по кућама, оних суграђана који су заражени. Како је изолација једна од најбољих мера која се у садашњој ситуацији може применити, ту изолацију треба контролисати, надгледати, јер је она у интересу свих нас. Ако тај део службе Кризног штаба не функционише како треба тада се зараза шири. Тада је одговорност само на онима који руководе са заштитом грађана и њиховом изолацијом, а то је Кризни штаб. Ингеренције које има, Богдан Лабан као командант Кризног штаба града Суботице није употребио зналачки већ напротив нисмо видели да се изолују контакти, да се одговорно реагује, већ се реагује искључиво у политичко-медијске сврхе као што је био недавни долазак министра Ђорђевића.

     Ситуација је озбиљна и овај Кризни штаб својим неделовањем и само декларативним одлукама није дорастао изазову који је пред њим. Немогуће је да надлежни избегну одговорност за стање у којем се налазе Суботичани. Имајући у виду да су и расписани избори били један од окидача за повећање броја заражених у Суботици, што се лако може проверити са периодом инкубације вируса и одржаваним изборима, одговорност Кризног штаба тиме је још већа. Изјаве Александра Вучића да су се грађани заразили на протестима је бесмислена, а може се лако и проверити увидом у то да ли су заражени грађани гласали на претходним изборима, и колико је тих заражених грађана било на протестима. Увидом у тачне податке и њихову транспарентност видели би како овај систем обмањује грађане на сваком кораку, у свакој изјави људи из власти.

     За Српски покрет Двери најаве из врха ове власти да ће се грађани вакцинисати непостојећом вакцином тј. да ћемо бити заморчићи је нешто на шта ми никада нећемо пристати. Како се залажемо да грађани имају слободу мишљења, избора и сл. тако се залажемо и да вакцинација буде ствар избора сваког појединца. Увек при томе имамо у виду да је у прошлости вакцинација давала добре резултате у заштити од разних заразних болести. У данашњим приликама све је исполитизовано па и сама СЗО и зато је потребна додатна опрезност.

     Грађанима остаје да се сами чувају и примењују све мере предострожности, јер је очигледно да ова власт и Кризни штаб како на локалном тако и на републичком нивоу немају капацитет да се носе са проблемима као што је ова епидемија.

ГрО Двери Суботица

Фото: gradsubotica.co.rs