Свака озбиљна власт након сто дана вршења власти грађанима  подноси рачуне, предочи рекапитулацију учињеног и образложи зашто нешто обећано није и учињено. Судећи по тренду који је успоставио нови градоначелник Суботице, уместо заједничке добробити можемо очекивати само рад градоначелника на сопственој промоцији, што је он у ових месец дана и практиковао.

     Он је и предизборне радње базирао на додворавању председнику Републике, а не својим суграђанима. Поставља се питање да ли он има намеру да се бави мерама за побољшање живота у Суботици или већ размишља о некој новој, још профитабилнијој функцији. Опасно је што он при томе не заобилази ни опробане популистичке методе за замајавање бирачког тела. Хуманитарним пакетима је даровао једну социјално угрожену породицу, а посетио је и једно градилиште, наравно све у пратњи новинара.

     Слажемо се да треба помоћи угроженим породицама али системски, на један много квалитетнији и дугорочно одржив начин. Треба дозволити службама које су за те намене и основане да почну да раде свој посао. Центар за социјални рад, црвени крст и друге организације треба да добију озбиљну помоћ Града како би све социјално угрожене породице биле адекватно збринуте. Да се не понови ситуација са поделом пакета социјално угроженим пензионерима, подељеним парцијално СНС гласачима. Додуше, накнадно је подељена помоћ и осталима, али тек када су спискови ажурирани у складу са стварним стањем на терену.

     Сад је идеална прилика да нови градоначелник, који показује емпатију према социјално угроженим грађанима, исправи неправду коју су учинили његова странка и његов претходник. Град је делио пакете у вредности 600 динара а препорука Покрајинске Владе је била вредност од 2500 динара.

     То што се градоначелник дивио и пружао подршку свом председнику Александру Вучићу је његова лична ствар, међутим за нас из Двери Суботице је неприхватљиво да то чини са позиције градоначелника. Поготово ако узмемо у обзир да је на изборе изашло мање од 50 посто грађана Суботице и да његов избор није жеља свих грађана Суботице, већ је резултат политичке трговине СВМ-а и СНС-а. Градоначелник, ако је иоле поштен, у свом раду и својим јавним наступима заступа пре свега све грађане а не само своју странку и коалицију која га је изабрала на то место.  

     Једини начин да некоректне градоначелнике пошаљемо у политичку историју је промена садашњег система, која би  онемогућила да први човек града буде изабран у политичкој трговини. Треба нам систем у којем грађани на непосредним изборима бирају свог градоначелника, именом и презименом, за шта се Двери искрено залажу. 

ГрО Двери Суботица

Фото: Дејан Малагурски – курир.рс