Поново је дошло до помора рибе у Великом бачком каналу. Ова велика трагедија поново је остала без довољне пажње медија, јавности, а нажалост и надлежнх органа, који се благо речено, праве луди.

У шећерани „Црвенка“ се десила хаварија која је проузроковала недозвољену концентрацију отпадних вода које су испуштене у Бегејац и преко њега у Велики Бачки канал. Покрајинска еколошка инспекција није реаговала, иако је брига о загађењу вода у њиховој надлежности. Како Двери сазнају, реаговао је општински еколошки инспектор у Кули, иако му то није надлежност. Забранио је даље испуштање отпадне воде у канал. Међутим одговорни у шећерани „Црвенка“ су игнорисали ту забрану и наставили још два дана да испуштају отпадне воде у канал Бегејац док је трајала кампања шећерне репе.

До угинућа рибе је дошло због недостатка кисеоника у водотоку, узрокованог дуготрајном концентрацијом отпадних вода. Да су одговорни у ЈВП Воде Војводине на време реаговали, не би дошло до помора рибе, чак и поред онолике количине загађене воде, која је могла бити прочишћена дотоком чисте воде из канала Дунав – Тиса –Дунав у Велики бачки канал. Одговорни у ЈВП „Воде Војводине“ су једноставно, бахато игнорисали упозорења од стране локалних еколога. Савет Двери за екологију тражи да надлежни хитно објаве имена одговорних за закаснело реаговање, због чијег немара је данима каналом плутала мртва риба.

Министар екологије Горан Триван би требало да поднесе кривичне пријаве против одговорних Покрајинских инспектора који нису реаговали, против одговорних у шећерани у Црвенки и против одговорних у ЈВП „Воде Војводине“. Ако он то не учини учиниће, Српски покрет Двери, штитећи законе и природу Републике Србије, управо као што то чинимо у погледу загађеног ваздуха у Бору и борбе против градње деривационих МХЕ.

Тражимо и одговорност оних који руководе шећераном „Црвенка“ и ЈВП „Воде Војводине“ којима је у надлежности и Велики бачки канал, јер су показали да нису на висини задатка који им је поверен, а то је између осталог и брига о водотоцима на територији АП Војводине. Верујемо да је изношење имена и презимена одговорних и покретање судског поступка прави пут за оздрављење читаве државе, па тако и њене животне средине.

Градска организација Двери у Суботици

Фото: Вечерње новости (М. Влашкалин)