За време ванредног стања врх суботичке локалне власти је мимо свих моралних начела склапао, по нама, штетне уговоре у име грађана Суботице. Већину послова око дезинфекције, дератизације, дезинсекције, сузбијања крпеља и комараца у време ванредног стања добило је предузеће „Орис“ из Сомбора, које је од 2017. године до краја 2019. добило 63% јавних набавки у овој комуналној делатности. Постоји основана сумња да се предлог Града Суботице о тражењу приватног партнера за ове послове односи баш на ову фирму.

     За Двери из Суботице то није никакав проблем, јер би ми увек подржали одлуке које воде повећању квалитета услуга према нашим грађанима, али би при томе увек водили рачуна да то буде и економски оправдано.

     На седници Скупштине Града Суботице 05.11.2020.године донета је Одлука о покретању поступка за реализацију пројекта Јавно-приватног партнерства у циљу обављања послова комуналне делатности зоохигијене – спровођење мера дезинфекције, дезинсекције и дератизације на јавним површинама Града Суботице.

     Ми сматрамо да нема никаквог економског оправдања за овакву Одлуку Града Суботице  осим што ће се приватном партнеру  омогућити да у наредних 5 година има сигуран посао. 

     За потребе грађана Суботице за послове дезинфекције, дезинсекције, дератизације, акције на сузбијању крпеља и комараца, град  је за 2017, 2018 и 2019. годину издвојио  36.614.300,00 динара. Сада по пројектантима из градске куће три године сарадње и уговора о Јавно – приватном партнерству грађане Суботице ће коштати 95.350.000,00 или 2,6 пута више него што је то било до сада кроз јавне набавке.

     Разумели би да град улази у Јавно – приватно партнерство како би обезбедио правовремене услуге, али би у том случају, због дужине уговора и обезбеђења посла приватном партнеру у периоду од  5 година, било за очекивати да та услуга кроз Јавно-приватно партнерство буде повољнија за град и грађане  него што је то до сада било.

     Пројектована цена коју су пројектанти из градске куће презентовали одборницима Скупштине Града Суботице је толико некоректно висока да немамо друге помисли осим да је цена резултат коруптивних делатности у градској кући. Да су досадашњи извођачи, изабрани на јавним набавкама у претходним  годинама радили по 2,6 пута мањим ценама, на своју штету, је просто немогуће.

     Овакво деловање градске локалне власти није неочекивано већ напротив само истински и математички показује природу њихове власти.

     Што лошије одлуке по локалну заједницу то боље за појединца или странку којој припада.

     Двери се у свом Прогласу, а и својом досадашњом политиком искрено залажу да се изборимо за промену система, којим би онемогућили овакве коруптивне поступке било кога из власти. Желимо систем, који би грађанима гарантовао сигурност, а сви они који желе да се баве корупцијом и криминалом, да дођу под удар правосудних и казнених  органа Републике Србије.

Промена система – Сигурност за све.

ГрО Двери Суботица