Српски Покрет Двери - Лого
Search

     “Све је лаж, само пуста лаж …“

     Са речима ове некада популарне песме могли би описати функционисање Скупштине града Суботице. Наиме пре заказане седнице за 23.12.2020, председник Скупштине града Суботице Балинт Пастор расписао је јавни позив да грађани својим предлозима учествују у креирању буџета града за 2021. годину.

     Ми из Двери знали смо да је то само део политичког маркетинга председника Скупштине града, јер да није тако, оставило би се довољно времена да грађани доставе предлоге, заказала јавна расправа и потом би ти предлози грађана ушли у дневни ред скупштине града Суботице. Овако је без икаквих предлога грађана заказана седница, а јавни позив остао као доказ како се грађани на сваком могућем месту понижавају па и од самог председника Скупштине града Балинт Пастора.

     Буџет који је планиран за 2021. годину је окренут партијском извршавању задатака, а не задовољавању интереса и потреба грађана. И овако смањен, у односу на буџет за 2020. по нама је нереалан, јер пуњење буџета неће ићи како је ова дуална власт на челу са СНС-ом и СВМ-ом предвидела. У буџету имамо доста нетранспарентних трошкова, а један који нам је запао за око је трошак од 600.000 динара за санацију зелене фонтане. Требало би нам доста страница текста да образложимо нелогична трошења пара.

     За нас из Српског покрета Двери буџет града би требао да изгледа скроз другачије, односно ми би овај буџет назвали “Солидарни буџет” и сходно томе све мере би биле усмерене на превазилажење постојеће кризе изазване пандемијом корона вируса. Да се свим сиромашним грађанима и средњем слоју омогући да се ублаже последице те кризе у 2021. години. Имајући у виду да ће приходовна страна односно пуњење буџета бити далеко мање него сто је дуална власт на челу са СНС-ом и СВМ-ом предвидела, град треба да у овој години одустане од неких великих пројеката као што је наставак градње Народног позоришта и изградње споменика Петру Карађорђевићу. Финансирање Народног позоришта вршиће, по обећању премијерке Ане Брнабић, Републички буџет. Та два улагања ми из Двери би пребацили на буџет за 2022. годину, с тим што би од тих средстава одвојили средства за реновирање „Дома војске“ и предали на коришћење некој од културних установа града Суботице. На тај начин би предупредили да се врх суботичке власти опет не заигра и по угледу на намештање издавања суботичких апотека, напредњачкој фирми из Новог Сада, онемогућили да Дом војске не заврши код људи блиских са  влашћу.

     Град треба сходно својим могућностима да нађе начин да бар мало помогне предузетницима у виду смањења такси, закупа пословног простора и сл. како би им се омогућило да наставе да раде, а не да се њихово пословање у кризи заврши гашењем предузетничких радњи. Малим занатским радњама, пољопривредницима, угоститељству треба да се помогне и то свима, а не само онима који су блиски са садашњом влашћу.

     Такође, предложене мере поскупљења комуналних услуга треба да се одбаце. И по садашњим ценама, цена воде у Суботици је међу највећим у Србији. Дубљом анализом ако има баш оправданих разлога за повећање цена услуге, а да нема другог решења требало би да се изнађе решење да се из буџета града надоместе недостајућа средства, мада ми имамо доста разлога да верујемо да поскупљење услуга није због повећања трошкова пословања него ће се са повећањем цена услуга решити запошљавање партијских кадрова по укидању забране запошљавања у јавном сектору. У сваком случају, Двери сматрају да у  овој кризној ситуацији императив треба да буде заштита становништва од даљег сиромаштва, помоћ онима којима је помоћ најпотребнија и да домаћи привредни актери превазиђу кризу са што мање отпуштања радника.

     Двери Суботице никако не могу да прихвате изјаву председника Скупштине града Суботице да ће он лично а и одборника група СВМ –а подржати повећање цена комуналних услуга. Сматрамо да ће у овој ситуацији повећање цена услуга великом делу грађана Суботице донети само додатни намет који ће тешко плаћати, поготово што је од 1.фебруара најављено и поскупљење струје. Наравно да они који имају велике приходе, а немају емпатију према грађанима Суботице, као што је велика већина одборника у Скупштини града Суботице, то неће пуно дотицати. Па и на задњој седници Скупштине града Суботице главна тема поред буџета града Суботице је била ко ће добити које место у управним и надзорним одборима, тако да одборницима одборнички додатак није једини прилив новца, већ мањи део у односу на рад или чланство у одборима.

     Двери сматрају, да у оваквој тешкој ситуацији, накнада за рад у управним и надзорним одборима треба да се укине у буџету за 2021.годину, јер би тиме власт бар мало показала да је не интересују само лични финансијски интереси већ да жели и сама да поднесе терет кризе коју ће сви грађани Суботице осетити у 2021.години.

     Не можемо, а да се не осврнемо и на изјаву председника Скупштине града Балинт Пастора да га забрињавају будући трошкови који ће постојати када Народно позориште буде завршено. Са нашим предлогом одложили би почетак рада Народног позоришта за неколико месеци, а Балинт Пастору и градоначелнику Стевану Бакићу дали довољно времена да затворе финансијску конструкцију трошкова одржавања Народног позоришта. СВМ је био један од оних који су предложили мегаломански пројекат Народног позоришта па би било за очекивати да преузму већи део одговорности за његов рад у будућности.

     Да има правне државе то се не би дешавало, тражила би се одговорност и кривац за потрошене паре за базен у Дудовој шуми који никад није и неће заживети, а опет је дело политике СВМ-а. СВМ као и СНС изгледа мисли да нико никада неће одговарати за дела учињена против грађана и града Суботице.

     Двери су на другој страни политичког спектра који мисле да ако се не процесуирају сва недела ових који су данас на власти и спроведе њихова лустрација, никад нећемо доћи до владавине права, закона, демократије и социјалне правде.

Промена система, сигурност за све!

ГрО Двери Суботица

Фото: rtv.rs

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: