И после скандалозне јавне набавке за издавање Апотека Суботица имамо још увек нерешену ситуацију око уговора о раду радника које преузима Гален фарм. Гален фарм је преузео обавезу да ће у сталном радном односу као запослене задржати 62 радника које преузму и то до краја времена трајања закупа апотека. За тај период су дужни да им исплаћују плате и порезе и доприносе.

     Двери Суботица сматрају да је целокупан посао око издавања апотека измакао контроли и да је неопходно да град као потписник и гарант спровођења договореног, Гален фарм као закупац, радници Апотеке Суботица и представници синдикалне организације седну за преговарачки сто и договоре све појединости пре потписивања било каквих уговора о раду радника са Гален фармом.

     Ако посматрамо целокупна дешавања која су пратила посао око издавања Апотеке Суботица, од самог почетка имамо јавну набавку која није промовисала конкурентност, како је законом о јавним набавкама и предвиђено. У уговору који је град, односно Апотека Суботица потписала није се водило рачуна о самим радницима већ су се искључиво скоро све тачке уговора односиле на пословни простор апотека Суботица. Као да је предмет уговора само пословни простор, а не и радници Апотеке Суботица, њих 62.

     Удео локалне власт у проблемима који су настали је велики, јер није направљена озбиљна анализа. Да ли ће три апотеке које остају у саставу Апотека Суботица наставити производну делатност и ако хоће да ли је радна снага која остаје да ради у Апотека Суботица прилагођена том захтеву? Да ли је Гален фарм у обавези да продаје њихове производе на које су грађани Суботице већ навикли, купујући их годинама? Какав је план Града Суботице после истека закупа од 15 година? Да ли се тада радници враћају у своју матичну фирму Апотека Суботица, а уговор са Гален фармом раскида, јер би тада већ била решена дуговања Апотеке Суботица? Зашто је апотека испод градске куће препуштена Гален фарм, која је и један од симбола града Суботице?

     Ако град Суботица преговара са повериоцима и дуговања одлаже на рате, зар није исто тако могао да преговара као гарант у име Апотеке Суботица и да она из својих средстава заради и плати дуговања? 

     Пуно питања за локалну власт која се и у овој сумњивој јавној набавци показала неспособном.

ГрО Двери Суботица

Фото: gradsubotica.co.rs