Поред осталих намета и поскупљења, почетак године донео је и еколошку таксу  у складу са  Уредбом о критеријумима за одређивање активности које  негативно утичу на животну средину. Такса износи од 1.200 до два милиона динара годишње. Без имало стида и обзира, представници Привредне коморе Србије објашњавају да ће Влада Србије тек од прилива ових средстава да организује разврставање комуналног отпада и инвестиције у заштиту од загађења опасним отпадом.

     О подизању свести грађана Србије о важности и неопходности заштите животне средине, превенцији, планском и свеобухватном плану циркуларне економије једноставно нигде не можете чути ни речи. О томе како ће грађани моћи да прате где се и како њихов новац троши, нигде ни речи. Стране компаније добијају субвенције, али не и прецизну обавезу да се старају о заштити животне средине. Њихов циљ и јесте да своје државе и своје суграђане штите од загађења, па инвестирају у државе у којима их чека јефтина радна снага, субвенција и слобода да раде шта хоће и за то никоме не одговарају.

Ако је максимална годишња такса за загађиваче два милиона динара, поставља се питање је ли то довољно да се санирају последице загађења, на пример у Бору, једном од многих градова у којем је здравље деце опасно угрожено? Шта се дешава са новцем од еколошких такси које већ годинама наплаћује град Панчево? Посланичко питање народног  посланика Марије Јањушевић упућено Панчеву и Министарству за локалну самоуправу о висини прикупљених средстава од еколошке таксе и њиховом трошењу, остало је без одговора, што само појачава сумњу да су еколошке таксе само још један вид пљачке грађана.

     Србија има Министарство заштите животне средине, средства грађана Србије  усмерена у рад Министарства нису мала, а Србија и даље међу најзагађенијим земљама. Двери изражавају велику сумњу да ће упркос увођењу додатних намета на грађане, они и убудуће остати угрожени и незаштићени. Средства намењена за заштиту животне средине у Србији су претворена у страначки плен, око којег се отимају Вучићеве и Дачићеве дерикоже и паразити.

 

 

Двери ће наставити да будно мотре на ненаменско трошење новца намењеног заштити животне средине и о томе редовно обавештавати грађане. Охрабрићемо грађане да се и сами укључе у појачану контролу у својим локалним заједницама, јер су ионако у овој држави препуштени сами себи.

Циркуларна економија, одговорно управљање отпадом, заштита планинских река од градње МХЕ, пијаће воде и биљног и животињског света остају наш приоритет.

 

 Савет Двери за заштиту и унапређење животне средине