Српски Покрет Двери - Лого
Search

Намеру СНС власти у Нишу, на челу са градоначелницом Драганом Сотировски, да град уложи 20 милиона евра, тј. петину буџета у аква парк, уместо да овај новац инвестира у проширење система даљинског грејања и тиме смањи трагично загађење ваздуха у Нишу, Двери Ниш сматрају штетном, неразумном до границе глупости и потенцијално коруптивном.


       Буџет града Ниша према недавној Одлуци о изменама износи нешто више од 11 милијарди динара, што је три пута мање од буџета Новог Сада.  О неспособности СНС власти да управљају новцем и буџетом у јавном интересу говори и фискални дефицит у нишком буџету од преко 80 милиона динара. Са оваквим буџетом најсиромашнијег града у Србији, СНС власт и градоначелница Сотировски ПЛАНИРАЈУ ДА ЗА ИЗГРАДЊУ АКВА ПАРКА УТРОШЕ ПЕТИНУ ГОДИШЊЕГ БУЏЕТА ГРАДА НИША – ВИШЕ ОД 2 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ИЛИ 20 МИЛИОНА ЕВРА. И то није све. Сотировски и власт коју представља, ПЛАНИРАЈУ ДА ВЕЛИКИ БРОЈ КОТЛАРНИЦА У ОКВИРУ ЈКП „ГРАДСКА ТОПЛАНА“ ДАЈУ НА УПРАВЉАЊЕ ПРИВАТНОМ КОНЦЕСИОНАРУ, КОЈИ ЋЕ НА ОСНОВУ УЛАГАЊА ОД 2,17 МИЛИОНА ЕВРА УБИРАТИ НАКНАДУ ОД ТОПЛАНЕ И НИШЛИЈА. 

На територији града Ниша тек око 30% домаћинства се греје преко даљинског система грејања док се убедљива већина греје преко индивидуланих ложишта где доминирају дрва и угаљ као енергенти. Највише због те чињенице, Ниш се по питању загађености ваздуха налази у самом врху у односу на остале општине и градове у Србији.

Истовремено СНС власт планира да путем концесије приватној компанији пренесе на управљање неколицину котларница у оквиру ЈКП „Градска топлана“ (Ледена стена, Паси Пољана, Пантелеј, Чаир, Ардија, Књажевачка, ПМФ институт, Мокрањчева, Сомборска и Ратко Јовић). Концесионар тј. приватни партнер, би имао обавезу да у обнову ових котларница инвестира око 2,7 милона евра и на основу тог улагања њима и управља и да за то наплаћује накнаду од ЈКП „Топлана“.

СНС власт у Нишу на челу са градоначелницом Драганом Сотировски, објавила је, и у буџет као капитални пројекат унела изградњу аква парка на простору Нишке Бање, чија се величина инвестиције процењује на 20 милиона евра или 2.041.150.000,00 динара.  

Подсећамо да су 2012. и 2016. године два приватне компаније одустале од инвестиција у нишки аква парк, због сумње у његову исплативост. Тешко је веровати да је СНС власт у Нишу довољно способна да обезбеди да аква парк послује исплативо, нарочито ако се узме у обзир да ће управљање аква парком поверити СЦ Чаир, предузећу за  чије се руководство озбиљно сумња у умешаност у коруптивне радње, сукоб интереса и које и до сада није било у стању да обезбеди позитивно пословање ове установе. О тајанственом конзорцијуму, разлици у стварној и исказаној вредности инвестиције и о заинтересованости „крупних“ СНС играча да њихова или са њима повезана предузећа буду извођачи радова на аква парку, тек ће се чути.

Да се не ради о намери да се кроз овакве штетне инфраструктурне пројекте настави дугогодишња пљачка нишког буџета, ове две одлуке граничиле би се са глупошћу. Став је Српског покрета Двери Ниш да је ова, најгора власт у историји Ниша потпуно свесна штетности својих одлука, али да наставља да са јавним средствима управља као приватним без икакве одговорности. Трагична загађеност ваздуха у Нишу узрок је смрти бројних суграђана и тога су СНС власт и градоначелница Сотировски дубоко свесни. Због тога, Двери Ниш одлуку да се  огроман новац „баца“ у кич пројекат аква парка, уместо испитивања термалних вода и инвестирања у Топлану, сматрамо урбицидним и  умишљајно штетним за јавни интерес и грађане Ниша. 

 

 

 ГрО Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: