Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri u Briselu o Kosovu i Metohiji

U sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, je 28. novembra održana Konferencija na temu „ Kosovo i Metohija, evropski slučaj nasilne secesije“. Konferencija je organizovana na inicijativu Dragane Trifković, člana predsedništva Dveri, koja je i direktor Centra za geostrateške studije i poslanika evropskog parlamenta iz Češke, Jaromira Kohličeka.

S obzirom na realnu opasnost da Aleksanar Vučić podlegne pritisku zapadnih sila i potpiše pravno obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo, Srpski pokret Dveri koristi svaku mogućnost da se tome suprotstavi, pa je i konferenciji  Briselu pružio punu podršku. Na konferenciji su pored Dragane Trifković i Jaromira Kohličeka govorili i narodni poslanik Marija Janjušević, prof. dr Slobodan Samardžić i specijalni gost Žak Ogar, koji je nekoliko godina komandovao francuskim snagama KFOR-a, počev 1999. godine.


Gospodin Ogar je izrazio svoje veliko poštovanje prema srpskom narodu i Državi Srbiji i izrazio veliko žaljenje zbog ponašanja zvanične Francuske. U to ime on je prisutnima poklonio knjigu koju je napisao po povratku iz misije sa Kosova i Metohije, pod naslovom „Evropa je umrla u Prištini“.


Svi učesnici su se složili da je Kosovo i Metohija srpska teritorija i da će pre ili kasnije Srbija ponovo uspostaviti punu kontrolu nad svojom južnom pokrajinom. Prisutni su se složili da je Kosovo lažna država, bez legitimiteta i da se ovo pitanje mora što je pre moguće vratiti pod okrilje Ujedinjenih nacija. Otvoreno se govorilo o položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva u južnoj pkrajini, o stepenu ugroženosti njihovih života i imovine.


Aktivno učešće SP Dveri u organizaciji konferencije u Briselu je samo  jedan u nizu koraka ka sprečavanju režima da preda Kosovo i Metohiju Albancima i očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i svakako nije jedini događaj van Srbije, koji će Dveri organizovati van granica Srbije.


 

Zaključci koji su doneti na Konferenciji biće predstavljeni i odboru za spoljne poslove evropskog parlamenta, a glase ovako:

·        EU treba da bude privržena poštovanju međunarodnog prava. U tom smislu ne treba da predlaže ili usvaja dokumenta koja krše međunarodno pravo i Ustav drugih država.

·        Briselski pregovori o Kosovu nisu uspeli. Beograd i Priština treba da nastave pregovore o rešavanju ovog pitanja u UN u skladu sa Rezolucijom 1244. 

·        EU treba da pruži podršku Beogradu i Prištini za povratak izbeglih lica sa Kosova i Metohije. Srbija treba da predloži EU strategiju povratka izbeglih lica na Kosovo. 

·        Međunarodna zajednica je dužna da obezbedi uslove za normalan život Srbima na KiM.

 


Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: