На почетку дијалога између власти и опозиције без страних посредника у Народној скупштини прво што је заједнички договорено било је да дијалог мора бити завршен најмање шест месеци пре првих следећих избора у Србији.

      С обзиром да је власт предложила да ванредни парламентарни, председнички и београдски избори буду у истом термину, 3. априла 2022. године, то значи да ће у недељу, 3. октобра бити тачно шест месеци до избора, што значи да до тада мора бити завршен међустраначки дијалог. То би такође требало да значи не само да до тада буде потписан споразум између власти и опозиције већ да од тада почне спровођење договореног, пре свега у медијској сфери. Кључни захтев Српског покрета Двери био је управо да побољшање изборних услова у медијској сфери, који се тичу равноправног третмана свих будућих изборних учесника у медијима, мора да важи у комплетном предизборном периоду од шест месеци а не само у месец  дана изборне кампање.
           
Подсећамо Ивицу Дачића, председавајућег међустраначког дијалога и председника недемократске Народне скупштине у којој нема опозиције, на овај заједнички договор са почетка рада Радне групе која је формирана у Народној скупштини још у мају и коју чине представници власти и опозиције. Такође га подсећамо да су се – на његов захтев – водећи медији обавезали да ће Радној групи доставити предлог својих нових медија планова од 1. октобра, што још увек нису учинили. Ивица Дачић је, поред договора на састанку Радне групе на коме су присуствовали уредници РТС, РТВ, ТВ ХЕПИ, ТВ ПРВА, ТВ Б92, „Вечерњих новости” и „Политике”, ову обавезу медија у више наврата поновио и јавно, тако да не постоји простор да овај договор буде прекршен и за њега такође истиче рок колико сутра.
           
Разуме се да владајући режим може да се одлучи да прекине дијалог о побољшању изборних услова и прекрши договоре, али нас то враћа у прошлост и води ка новим недемократским изборима као што је то био случај прошле године, из чега ништа добро неће изаћи. Идеја међустраначког дијалога управо је била супротна: да се створе услови да избори у Србији коначно буду слободни и поштени. Овај циљ је сада доведен у питање неодговорним понашањем власти која одуговлачи постизање коначног договора након што је Радна група свој рад завршила још пре два месеца. Јасно нам је да власти не желе значајно побољшање изборних услова, али исто тако им не могу проћи ни нови недемократски избори.

 

Инфослужба Двери