Српски Покрет Двери - Лого
Search

​     Ако опростите пошалицу – аерозагађење у Ваљеву је простор (моралног) сивила. Сведоци смо свакодневне појаве да када изађемо из својих кућа тешко дишемо. Непријатан ваздух, који има мирис угља, најприметније се осећа у зимским данима без падавина.

     Градско веће се скупило да размотри могуће узроке и предлоге решења још пре неколико десетина месеци, али невезано од тога што је расправа заузела тадашњи дневни ред проблем још није решен. Оно што је постигнуто јесте да је незадовољство јавности успешно разливено на саобраћај, топлану, географски положај града у котлини, брану Ровни која наводно спречава струјања ваздуха и сл. као узроке.

     Градска организација Двери не оспорава чињеницу да су неке од ових тврдњи на месту, но истиче да су оне удеоно незначајне спрам правог узрока.
     Пре око два месеца на друштвеним мрежама је прострујао снимак директора Истраживачке станице „Петница“ Вигора Мајића који је на истом тврдио да је највећи учинак на загађивање ваздуха последица сагоревања лошег, индустријског угља који садржи велики проценат хидроскопне глине илити лигнита у себи. Сагоревање овог угља тј. јаловине, по његовим речима, ствара дим који уместо да се вине у облаке задржава при земљи. Такође, он оптужује „угљарску мафију“ јер је тржиште преплавила овом јефтином заменом за енергент.
     На основу Извештаја о стању квалитета ваздуха у Србији за 2019. годину, град Ваљево је на првом месту по прекораченим измереним вредностима ПМ-10 и ПМ-2,5 честица.
     Најчешћа прекорачења дневних граничних вредности за ПМ-10 честице у целој Србији су била у Ваљеву, и то током 132 дана, са максималном дневном вредношћу од 305 µg/m³. Такође, највећа средња годишња вредност ПМ-10 честица у Србији у 2019. години била је у Ваљеву са вредношћу од 60 µg/m³. Према СЗО горња граница дозвољених просечних годишњих вредности је 20 µg/m³.
     У документима СЗО се наводи да повећање концентрације ПМ-10 честица за 10 µg/m³ је одговорно за 0,2 до 0,6% укупне смртности. У Ваљеву је просечна вредност ПМ-10 честица у 2019. години прекорачена за 40 µg/m³ (у односу на референтне вредности СЗО).
     Просечна годишња вредност ПМ-2,5 честица у Ваљеву у 2019. години била је 42 µg/m³. Према СЗО горња граница дозвољених просечних годишњих вредности је 10 µg/m³.
     Подаци СЗО говоре да повећање вредности ПМ-2,5 честица за 10 µg/m³ дугорочно гледано повећава ризик од кардиопулмоналне смртности за 6-13%. У Ваљеву је просечна вредност ПМ-2,5 честица у 2019. години прекорачена за 32 µg/m³ (у односу на референтне вредности СЗО). Према студији Медине и сарадника из 2011. године особама старости 30 година које дишу ваздух са толиким прекорачењем концентрације ПМ-2,5 честица у просеку ће очекивани животни век бити скраћен за око 2 године.
     ГрО Двери Ваљево предлаже хитно формирање комисије коју би чинили стручњаци из области заштите животне средине, првенствено квалитета ваздуха, која би предложила мере сузбијања постојеће еколошке катастрофе. Као лаици предлажемо решење, држава би требала да да субвенције на пећи са секундарним сагоревањем, да се спроведе гасификација и да се смањи употреба угља. Сматрамо да је неопходно да се доведе гасовод у Ваљево како би индустријска постројења, топлана и појединачна ложишта користили овај чистији енергент. Потребно је поред тога, да се на индустријска постројења уграде филтери који би пречишћавали отпадне гасове.
     Грађани Ваљева се морају ујединити у борби за чист ваздух, како би спречили даље свакодневно тровање себе, своје деце и својих ближњи, јер сваки нови дан дисања оваквог ваздуха повећава вероватноћу од развоја плућних, кардиоваскуларних и малигних обољења. Градски властодршци која већ годинама жмуре на ову еколошку катастрофу и својим чињењем и нечињењем доприносе да сваке наредне године дишемо ваздух гори него претходне, морају да се дозову памети, да решавају овај проблем и зауставе тровање својих грађана. Ако они неће да реше овај проблем, има ко хоће.

Градска организација Двери Ваљево

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: