Иако је отпор становништва у суседном региону Јадра и Рађевине изузетно велики и прети да постане претња како за Владу, тако и целокупно државно руководство, заговорници пројекта ископавања литијума стрпљиво раде на томе да отворе питање нових потенцијалних налазишта.

Грађани и еколошка удружења постављају многа питања компанијама које имају намеру експлоатације ове руде, али информације у вези са овим пројектима су до сада изостале и крију се од знања јавности, вештим замагљивањем ове теме. Према тврдњама стручњака, за екстракцију литијума било би потребно користити многа јака хемијска једињења, попут хлороводоничне киселине (HCL) и сумпорне киселине (H2SO4), и то у огромним количинама. О којим количинама се тачно ради, никада није утврђено, јер је јавност ускраћена за информације, док је у једном интервјуу, директорка „Rio Sava exploration“, дала податак да ће се користити 300 000 тона сумпорне киселине годишње, што је нешто мање од 1000 тона на дневном нивоу (податак се односи на планирану експлоатацију литијума у околини Лознице).

Да зло буде веће, компанија EURO LITHIUM BALKAN VALJEVO D.O.O је на свом сајту објавила да врши истраживања о налазишту литијума и на територији града Ваљева, као и у општинама Љиг и Мионица. Ценећи мишљења еминентних стручњака из области рударства, хемије, биологије и климатологије, ово би заиста био еколошки удар, који би изазвао несагледиве последице. Наравно, мишљења тих стручњака, можете чути на друштвеним мрежама или појединим интернет порталима, јер је приступ великим медијима немогућ.

Српски покрет Двери је и у региону Јадра и Рађевине дао несебичну подршку еколошким удружењима, која се искрено боре против ове пошасти, а стојимо иза тога да нећемо дозволити да актуелна власт ради за рачун страних компанија, а на штету наших грађана. Подсећамо све одговорне у Влади и министарствима да су њихови мандати ограничени, а уз народну вољу и Божију помоћ, могу бити и скраћени.