Српски Покрет Двери - Лого
Search

Загађен ваздух у Србији постао је незаобилазна тема у медијима, али трајно и одрживо решење нико од надлежних није понудио. Заштита здравља грађана и животне средине властима је увек у другом плану, а профит и лични интереси на првом месту.

     Недопустиво је да се заштитник грађана поводом информација о загађености српских градова окоми искључиво на Железару Смедерево, а дрско прећути загађење у Бору, Београду и другим градовима Србије. Премијер заказује хитну седницу Владе, као да се ради о неочекиваном  и изненадном, а не трајном и предвидивом проблему. Од оволике хистерије у јавности, код грађана се поред забринутости за лично и здравље њихових најближих, изазива паника.

Власти су неспособне да одговорно спроведу и забрану пушења у јавном простору, а о загађењу од индустрије и сагоревања чврстог горива да и не говоримо. Два стола у  једној истој просторији ресторана имају различите ознаке. За једним столом је дозвољено, а за другим забрањено пушење и нико од одговорних на овакве ствари не реагује. Ово је само један од примера вређања здравог разума грађана. Еврофанатични политичари, који воде погубну политику да ЕУ нема алтернативу, на сличан начин покушавају да насамаре ЕУ бирократију у испуњавању прихваћених обавеза. Српски покрет Двери је апсолутно против преговора са уцењивачком ЕУ у којима је Србија у подређеном положају, али сматрамо да Србија и без ЕУ треба да спроведе  већину онога на шта се обавезала у Поглављу 27. Србија је део Европе и света и не треба чекати да нам ЕУ држи предавања како чувати и унапређивати животну средину. Нажалост, кључно питање заштите животне средине и климатских промена, неретко се претвара у добре изворе богаћења појединаца, а усвојене мере дају контраефекте, као у случају зелених киловата и МХЕ, којима су уништене српске реке. Примери злоупотребе су бројни једнако у Србији и свуда у свету.

     Најважније је да грађани буду прецизно информисани, да се медији ослањају искључиво на релевантне податке кредибилних институција у погледу степена загађења, како би се адекватно заштитили. Не мање важно је да Србију воде људи који ће се искрено и одговорно старати о грађанима и нашој животној средини, који ће усвојити применљиве и дуготрајне  мере заштите на нивоу целе државе. Заштита животне средине је питање опстанка и нипошто не сме остати канал за черупање страначког плена и европских фондова. Зато је смена власти једино решење  за све проблеме којима су грађани Србије преоптерећени.

Савет Двери за заштиту и унапређење животне средине уложиће озбиљне напоре да јавност благовремено информише о реалним претњама од загађења у сваком делу Србије, али и о  евентуалним покушајима власти да ситуацију злоупотребе у личну корист.

Да подсетимо, Београд је у среду најзагађенији град у Европи, и пети по загађености у свету!

Позивамо све грађане на одговорно понашање према нашем заједничком добру, да свако од нас учини шта може на личном плану да смањи загађивање, а једна од важнијих мера је и кажњавање неодговорне власти бојкотом избора.

 

Савет Двери за заштиту и унапређење животне средине

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: