Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Vidovdanska simbolika

Srpski pokret Dveri je Vidovdan proslavio radno, s obzirom na zakazanu sednicu za izbor nove Vlade Srbije. Poslanička grupa Dveri je u Narodnoj skupštini Republike Srbije učinila sve što je bilo u njenoj moći da ukaže na posledice koje će građani Srbije neminovno snositi zbog pogubne politike Ane Brnabić, predsednikove ikebane.


U tom smislu, Srpski pokret Dveri će pojačati svoje aktivnosti na promovisanju porodičnih vrednosti i skretanju pažnje javnosti na rešenja koja predlažemo za goruće probleme u Srbiji.


 Uprkos pokušaju režima da se oskrnavi simbolika Vidovdana izborom Vlade čiji je sastav sraman i ponižavajući za celu Srbiju, Dveri nisu zanemarile ni onaj daleko lepši, uzvišen deo vidovdanskog praznika.
Delegacija Dveri, predvođena narodnim poslanikom Marijom Janjušević je prisustvovala vidovdanskoj Liturgiji u manastiru Gračanica i parastosu na Gazimestanu. Pomen srpskom knezu Lazaru i ostalim kosovskim junacima, koji se redovno održava svake godine i povratak Srba na ovo sveto mesto za Dveri ima daleko važniju i veću simboliku od bilo koje kratkotrajne, marionetske vlade.


Iako je za sada relativno mali broj  građana koji iz centralne Srbije i iz čitavog sveta odlaze na ovaj dan u južnu srpsku pokrajinu, a broj političara još manji, simbolika neprestanog povratka i okupljanja Srba je zaista veličanstvena i budi nadu. Kosovski boj gotovo da se nikada za Srbe nije ni završio, kao da se još ne zna ishod bitke, kojoj svaka generacija iznova određuje tok bitke.  
Dveri nikada ne zapostavljaju i one neprolazne vrednosti, koje su srpskom narodu izvor samopoštovanja, odlučnosti i čelične volje da se ne odustaje ni onda kada gotovo i da ne postoji nada u spasenje i u bolja vremena. Zbog toga Dveri svoju maratonsku bitku vode na više frontova istovremeno, pa je tako bilo i ove godine na Vidovdan.


Dok su na Vidovdan poslanici u Narodnoj skupštini ukazivali na sve štetne posledice politike koju će sprovoditi novi premijer Srbije, druga delegacija je na Kosovu i Metohiji sa svojim saborcima domaćinima, ukazivala počast kosovskim junacima, a potpredsednik pokreta Predrag Mitrović je Vidovdan proslavio sa ratnim veteranima u Čačku.
Dveri iz Gornjeg Milanovca su organizovale simboličnu akciju davanja krvi, a širom Srbije praznik je obeležen skromnim akcijama koje su organizovali aktivisti Dveri. 


Narodni poslanik Marija Janjušević je uoči Vidovdana obišla Pećku patrijaršiju, manastir Visoki Dečani, Goraždevac i družila se sa Srbima u Velikoj Hoči: „Najsnažniji utisak na mene ostavila je činjenica da su monahinje u Pećkoj patrijaršiji prinuđene da angažuju privatno obezbeđenje, koje same plaćaju.
Oznake da su objekti pod zaštitom UNESKO su za mene naročito uznemiravajuće delovale, s obzirom na stalnu pretnju da će samoproglašena država Kosovo na srpskoj teritoriji, učiniti sve da bude i sama primljena u UNESKO, što neminovno vodi ka otimanju srpskog kulturnog blaga na Kosovu i Metohiji.


Ponašanje režima u Beogradu mi pojačava to nespokojstvo.  Lepe vesti čula sam u Velokoj Hoči gde se lepo razvija seoski turizam. Obišla sam vinariju koju je obnovio monah iz Dečana, Italijan, koji svake godine u avgustu organizuje dečji festival za decu iz Italije i Metohije. Srce vas zaboli kada vidite kako teško žive Srbi na Kosovu i Metohiji, a kako se albansko stanovništvo spokojno i veselo širi u novoizgrađenim četvrtima, jednoobraznim novim višespratnicama, u gradovima povezanim novoizgrađenim saobraćajnicama.“
Na Vidovdan, na zbornom mestu u manastiru Gračanica su se sastali članovi Dveri iz Gračanice, Leška,  Leposavića,Kosovske Mitrovice, ali i Nove Pazove, Stare Pazove, Novih Banovaca, Vojke, Zemuna, Rume, Šida, Beograda, Borče, Ljiga, Novog Sada itd. Nakon Liturgije su se organizovano, u dugačkoj koloni, autobusima uputili na Gazimestan.


Sveto mesto je ograđeno bodljikavom žicom i obezbeđeno od strane takozvane kosovske policije, što je samo još jedna u nizu bolnih simbolika. Za ovu poslednju su direktni krivci sadašnji predsednik Srbije i prva premijerska rezerva. Pri polasku sa Gazimestana, svi su se pozdravljali sa obećanjem da će se vraćati svake godine, barem na Vidovdan.    
U Čačku se potpredsednik Dveri Predrag Mitrović sastao sa ratnim vojnim veteranima, gde je dogovoreno da se inicira uvođenje Dana ratnih vojnih invalida u kalendar upravo na Vidovdan. Pored toga predloženo je da se ustanovi Spomenica otadžbinskog rata, obezbede privilegije za ratne vojne veterane i porodice poginulih.


Predrag Mitrović je okupljenim saborcima rekao: „Predlažem da se izborimo za Spomenicu otadžbinskog rata koja bi istakla hrabre u odnosu na one koji su se krili po podrumima kada je bilo najteže. Predlažem da iduće godine na Vidovdan odmarširamo ispred Narodne skupštine Republike Srbije i pokažemo Beogradu i Srbiji ko su ljudi koji su branili ovu zemlju. Da  u sred Beograda pokažemo šta je prava pravcata parada ponosa, dogodine na Vidovdan.“
Svaki član Srpskog pokreta Dveri je na svoj način proslavo Vidovdan i ukazao poštovanje Knezu Lazaru, kosovskim junacima, državi Srbiji i svom narodu gde god da se zatekao. Na Vidovdan se kroz istoriju nepogrešivo i nemilosrdno pokazivalo ko je ko u Srbiji.


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: