Када је пре три године Министарство просвете одлучило да укине наставу на мађарском наставном језику за занимање туристичко-хотелијерски техничар, Мађарски национални савет је стао у одбрану права ученика да уче на свом наставном језику. И наравно, та одлука је била промењена  у корист ученика на мађарском наставном језику. Министарство просвете одлучило је да удовољи захтеву Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне мањине и да се ове године уведу нови смерови за школовање туристичко-хотелијерски техничара на мађарском наставном језику.

     Двери поздрављају пружање једнаких могућности за све, али тако и Закон о спречавању дискриминације мора да важи за све грађане Србије подједнако. Срби као конститутиван народ немају Национални савет који би захтевао заштиту оштећених ученика, али зато би Министарство просвете морало да штити њихова права.

Ова одлука Министарства просвете је још један доказ лошег руковођења просветом, на челу са министром Шарчевићем. У Бачкој Тополи се већ пар година уназад понављају грешке надлежног Министарства. Да парадокс буде већи, овај скандал се дешава управо у школи која носи назив „Доситеј Обрадовић“. Име великана српског школства није спречило надлежне у министарству да дискриминишу ученике који желе да слушају наставу на српском наставном језику и омогуће им школовање на српском језику за жељени смер. Очигледно је да не постоји институција која штити права већинског народа. Напротив, иако ће у Бачкој Тополи бити реална потражња за овим образовним профилом, стицање овог звања по одлуци Министарства резервисано је само за ученике који наставу похађају на мађарском језику.

Великим улагањима суседне државе Мађарске у општину Бачка Топола, од фудбалског стадиона, базена и осталих спортских и културних садржаја, показала се потреба и за образовањем тражених квалификација које ће у будућности бити потребне Бачкој Тополи. Међутим, начин на који је то учинило Министарство имплицира да није случајност и омашка већ намера одређених политичких структура да се ради на образовању и запошљавању само мађарске националне мањине, чиме се свесно подстрекава нарушавање добрих међуљудских и међунационалних односа.

Када је мађарски премијер Орбан посетио прошле године Бачку Тополу, нагласио је да ће од улагања Мађарске корист имати сви грађани Бачке Тополе. То значи да он боље брине о интересима Срба и мађарске националне мањине у Србији, него државни органи Републике Србије.

Нисмо сигурни да оваквим начином образовања  а касније и запошљавања можемо доћи до тога да ће та улагања бити на општи интерес и једнако користити свим грађанима Бачке Тополе, већ ће то очито бити само на корист мађарске националне мањине.

Забринути смо да ове мале, али опасне игре са наставама ученика у себи садрже много озбиљније намере кокетирања СВМ-а са Орбаном и Вучићем, али пре свега са бирачима уочи најављених избора. Ово је опасна манипулација и отворени удар на добросуседске односе и међусобно поштовање Срба и мађарске националне мањине.

Поштујемо све националне мањине које живе у Србији, које поштују Устав и законе Републике Србије. Са друге стране, не можемо ћутати на неправду и кршење постојећих закона. Можемо разумети да Михаљ Њилаш, као један од челника СВМ-а  брине  о мађарској националној заједници  али као покрајински секретар морао би у тој бризи да се придржава једнакости свих становника државе пред законом.

Захтевамо да Министарство просвете хитно промени одлуку и омогући да деца из Бачке Тополе могу да се школују за туристичко- хотелијерског техничара једнако на српском и мађарском језику и стекну једнаке могућност за запошљавање.

 

Покрајинска организација СП Двери Војводине