Активности жандармерије на проналажењу и привођењу миграната који су лоцирани по шумама, изнајмљеним становима, викендицама, a мимо прихватних центара у околини Шида и Хоргоша је акција коју су могли да изведу и полицајци у својим редовним свакодневним задацима, само да су имали наредбу за тако нешто. Поставља се питање, ако су мигранти ненасилни, зашто је морало да се уз сву медијску најаву и помпу организује акција жандармерије под пуном ратном опремом?

     Сматрамо да је то на жалост била злоупотреба жандармерије и још једна представа министра полиције Александра Вулина пред камерама.

     Приведени мигранти су аутобусима превежени на југ Србије, у Прешево. Двери су у више наврата од када траје мигрантска криза указивале на погубну политику ове власти према мигрантима. Од почетка кризе смо се залагали да држава треба да има јасан став у интересу заштите наших грађана и да се не дозволи неконтролисан улаз миграната на територију Републике Србије. Околности су се промениле, на шта смо  правовремено и указивали и сада је  скоро  немогућ даљи одлазак миграната са територије Републике Србије било којим легалним каналом.

     Акција, коју је овог пута спровела жандармерија неће имати скоро  никакав позитиван ефекат осим што ће се присуство миграната ван прихватних центара у Шиду, Суботици и других места смањити, али и то, само на неколико дана. Наиме, по обичају као и до сада, мигранти ће одмах по доласку у Прешево себи организовати повратак  на север земље како би и даље покушавали да пређу границу.

     Двери сматрају да би и оваква акција,  ипак имала смисла ако би при повратку у Прешево, у договору или не са македонским властима, враћали назад мигранте одакле су и дошли, највећим делом из правца Македоније. Треба имати на уму да нам и мађарска и хрватска страна шаљу назад мигранте илегално преко граничног појаса, па зашто то онда не би радила и Република Србија.

     Велики број миграната који су тренутно у Србији је и опомена овој власти да без икаквог одлагања почну да решавају проблем неконтролисаног уласка миграната и да обезбеде безбедност свих грађана Србије, што им је и обавеза.

Покрајинска организација Двери Војводина

Фото: вулин.рс