Српски покрет Двери дужан је да реагује поводом информације да је, одлуком в.д директорке Здравственог центра Врање, др Љиљане Антић, у нашем Дому здрављу укинута “Школа родитељства“ која је била намењена, пре свега, младим брачним паровима ради њихове припреме за будуће одговорно родитељство.

Подсећамо јавност да је “Школа родитељства“ у Врању основана и промовисана од стране Министарства здравља, у сарадњи са фабриком воде “Роса вода“, јуна 2016. године, која је адаптирала и опремила адекватне просторије за нормалан рад ове школе. Школа родитељства је постала занимљив и актуелан начин бесплатног образовања трудница и њихових партнера која је будуће родитеље едуковала и информисала о току трудноће, правилној исхрани, здравом начину живота у трудноћи, долазаћем порођају, периоду после порођаја, дојењу, развоју и нези бебе. Школа родитељства је дочекана са великим задовољством будућих мама и тата из Врања и околине који су у стручном особљу Школе пронашли сигурност и научили како да се снађу у новим улогама.

Неразумним и антицивилизацијским чином докторке Здравственог центра Врање, ова здравствено – промотивна јединица је угашена, а будући родитељи остали ускраћени за одговарајућу обуку и психолошку припрему код најсветлијег чина у њиховом животу – доласка на свет здравог потомства.

Постављамо питање Министарству здравља, које је пред камерама локалних телевизија и уз велику помпу, основало ову Школу, зашто толерише овакав злочин према будућем најмлађем нараштају у Врању и околини? Да ли је то још једно Потемкиново село и режимска пропаганда у Врању, у сврху прибављања „капиларних“ гласова и обмањивање грађана? Зашто о свему томе ћути локална власт и Градоначелник који, као доктор медицине, најбурније треба да реагује на овакво угрожавање репродуктивног здравља наше популације у локалу? Зашто о томе ћуте и остали здравствени радници у Здравственом центру Врање и зашто сада не подигну свј глас код оваквог очигледног атака на здравље будућих нараштаја? Да ли је заиста могуће, да за рад и функционисање ове Школе која се тиче унапређења здравља будућих нараштаја и које треба да буде приоритет свих приоритета, нема финансијских средстава?

Српски покрет Двери је својевремено донео Породичну декларацију којом захтева од свих нивоа власти у Србији да поспешује наталитет, обезбеђује све видове заштите за породицу у целини и њене чланове појединачно, односно да охрабрује породице са више деце, као и да подстиче здраве стилове живота. У том смилсу, Деклараија инсистира, између осталог, да сам врх приоритета здравствене заштите, треба да буде јачање и проширивање улоге саветодавних центара при медицинским и образовним институцијама на тему заштите репродуктивног здравља и пружања подршке трудницама.

Полазећи од ове наше Декларације, захтевамо јасне одговоре од Министарства здравља и локалних органа власти на сва постављена питања и хитно реактивирање ове Школе на задовољство младих родитеља, као и среће и здравља будућег нараштаја у локалу. Позивамо здравствене раднике да превладају свој страх који им је наметнут оваквим бахатим понашањем, у свему неспособносг и неодговорног руководства Здравственог центра у Врању, реагују и дигну свој глас којим ће заштити свој професионални статус и углед, а уједно и право наших суграђана на здраво родитељство.

Градска организација Двери у Врању

Фото: Инфо Врањске