Комерцијална банка  продата је за „џабе“.

Уколико ова скандалозна продаја буде одобрена  од Народне банке Србије, држава Србија ће за Комерцијалну банку добити укупно  27 милиона евра. Другим речима, две милијарде евра биће поклоњено страним власницима НЛБ банке.

Продати Комерцијалну банку која захвата 12% тржишног учешћа, са девизном штедњом која износи петину укупне девизне штедње свих грађана Србије, са адекватношћу капитала готово дупло већом од квалитета капитала и профита њеног купца НЛБ, и још је продати за цену готово дупло нижу од онога колико вреди капитал  Комерцијалне банке  је толико штетно по интересе Србије, да доводи до губитка монетарног суверенитета и равно је економској издаји земље.

Много је разлога да Комерцијална банка није смела да буде продата уопште. Још је мање смела да буде продата НЛБ банци која је дуго у Србији била прва по висини ненаплативих потраживања од преко 60%.

Отприлике, продаја Комерцијалне банке НЛБ банци је неразуман потез  бар онолико колико би сулудо било  да сељак своју последњу и најбољу краву која је годинама хранила његову породицу, поклони комшији  који је на коцки своје имање већ изгубио.

Због чега продаја Комерцијалне банке представља класичан пример подривања економске моћи и монетарног суверенитета земље?

 

Продаја Комерцијалне банке је троструки скандал

Од много питања, три су најважнија.

Шта је продато, коме и за колико?

Одговор на свако од ових питања говори о томе да се код продаје Комерцијалне банке ради о умишљајном економском убиству државне банке  без преседана.

  1. Шта је продато? Комерцијална банка је најбоља српска банка и њен капитал и тржишна моћ су огромни. И сви параметри о томе говоре. И тржишно учешће Комерцијалне банке од 12%, њен кредитни потенцијал, квалитет капитала, мрежа филијала, профит и велика штедња – депозити грађана у Комерцијалној банци говоре о томе да ова последња српска банка може да доноси само профит. Комерцијална банка има значајан и ефикасан капитал и огромну девизну штедњу и највећу мрежу филијала у Републици Србији, Црној Гори и Републици Српској. Капитал Комерцијалне банке износи 640 милиона евра. Комерцијална банка остварује и све веће профите из године у годину. Неревидирани биланс успеха за 2019. год. показује да је Комерцијална банка остварила добитак након опорезивања од 9.1 милијарди динара или више од 77 милиона евра. 

Девизна штедња у Комерцијалној банци износи  1 милијарду и 764 милиона евра.

  1. Друго значајно питање је – коме је продата Комерцијална банка ? Наша најуспешнија банка продата је банци која се једва извукла из стечаја. Адекватност капитала НЛБ је само 16,7%, што је на граници дозвољеног од стране Европске централне банке, а далеко је испод односа којим су у Комерцијалној банци кредити покривени сопственим капиталом банке.  Адекватност капитала Комерцијалне банке је у 2018. год. износила 29,18%, а то је готово двоструко већа покривеност пласмана сопственим капиталом у односу на њеног купца НЛБ банку.
  2. Треће питање је за колико је банка продата? Најскандалозније и најувредљивије за интелигенцију српских грађана у продаји Комерцијалне банке је цена за коју је Влада продала удео државе Србије од 89,3%. Продаја Комерцијалне банке са кредитним потенцијалом од две милијарде евра и капиталом од 640 милиона евра за износ од 387 милиона евра представља пример свесног урушавања економске моћи Републике Србије.

Ова багателна цена није скандалозна само по себи, већ је необјашњива и због претходних трансакција и улагања која је држава Србија имала у Комерцијалну банку пре њене продаје. Држава је страним акционарима банке (ЕБРД и МФК) за 43% њихових акција у капиталу банке исплатила 260 милиона евра. Ови су инвеститори у претходном периоду у банку уложили 190 милиона евра, а од државе Србије наплатили 260 милиона евра. Њихова је добит дакле у овом послу била 70 милиона евра. Држава Србија је такође, 2012. године, извршила докапитализацију Комерцијалне банке са 100 милиона евра, како би остала највећи појединачни власник са уделом од 42%. За куповину акција од страних инвеститора и за докапитализацију држава Србија је уложила укупно 360 милиона евра, а за 89,23% акција држава Србија је добила свега 387 милиона евра. Дакле, нето добит за Комерцијалну банку износи 27 милиона евра. Савршен злочин и генијалан бизнис? Је ли и министар Мали оваквом генијалном акробатиком куповао и продавао своје станове? Продавао их џабе, а куповао најскупље могуће, или се тако ради само за државу? Недавно је за кабловског оператера „Коперникус“ ТЕЛЕКОМ исплатио 200 милиона евра, а Влада као заступник државе Србије најбољу српску банку поклања за 27 милиона евра.

О величини овог економског злочина изведеног од стране српских финансијских магова у Министарству финансија говори  чињеница да је у 2019. години Комерцијална банка остварила добитак од 78 милиона евра, док у 2020. год. нето добит коју је Влада остварила за највећу банку у њеној продаји износи 27 милиона евра.

Не морате бити банкарски геније да схватите да рационалног објашњења за ову багателну продају нема  и да се ради о пљачки и отимању најбоље банке у Србији.

 

Шта каже продавац – може ли коза да чува купус?

Објашњење министра Синише Малог да је банка претходних година остваривала 27 милиона профита и да је постигнута цена најбоља могућа, је бесрамна лаж. Финансијски извештаји Комерцијалне банке показују да је у 2019. год Комерцијална банка имала близу 78 милиона евра добитка након опорезивања. Јасно је да онај ко је плагирао докторску дисертацију не може да изговара истину, а разлика између истине и лажи је само 50 милиона евра.

Народна банка Србије има све законске основе да ову продају спречи, како због незадовољавајућег финансијског стања купца, тако и због недостатака добре пословне репутације купца (чл.96.ст.1.и ст.2. Закона о банкама).

Спречавање потпуне предаје монетарне суверености земље у руке страног капитала, пад у монетарно ропство и препуштање судбине новчаних токова у Србији страном капиталу је сада у рукама Народне банке Србије.

Народна банка Србије те механизме има.

Хенри Форд, оснивач компаније „Ford Motor Company“  је рекао да када би обични људи разумели систем по коме банке стварају  профит, избила би револуција.

Исто може да се каже и за продају Комерцијалне банке.

 

Инфослужба Двери

Фото: Комерцијална банка