Хитно потребна јавна расправа у Србији у вези са куповином нових вакцина

          
       На синоћној електронској седници Председништва Српског покрета Двери, на предлог Савета за здравство, усвојен је став Двери према, на различите начине, најављиваној куповини нових вакцина против КОВИД-19. Сматрамо да о овој теми треба хитно да буде отворена јавна расправа у Србији и о њој треба да се изјасне на првом месту стручњаци, а не политичари. У наставку доносимо став Савета за здравство Српског покрета Двери на челу са др Синишом Јагодићем.  
 
Апсолутно је неприхватљиво да наша власт планира да на нашем становништву експериментише и прва у Европи тестира некакву кинеску или било чију другу вакцину без консултација са струком мимо режимског и компромитованог Кризног штаба. Нико не може ништа да нам намеће и ова тема мора да прође озбиљну јавну расправу.

Посебно питање је делотворност нове вакцине у вези са новом заразном болешћу о којој се или ништа не зна или се сваки дан даје друга процена како се преноси, који су јој симптоми и колико варијанти има, а да не говоримо о томе да се поставља питање да ли онај који је прележао овај нови вирус уопште стиче имунитет на њега или може поново да га добије. Ако сама болест не оставља имунитет, како ће то вакцина обезбедити и колико дуго? Или ће се можда давати сезонски као код грипа? Или ће наратив бити да вакцина обезбеђује блажу форму болести? Или Кризни штаб и режимски доктори врло ефикасно раде на слуђивању целе популације?

Наш највећи проблем је одсуство домаћих референтних лабораторија и института који би или производили домаће вакцине као што смо то некада радили као држава или проверавали и гарантовали исправност страних увозних вакцина. Надамо се да смо схватили да је једино сигурно да не можемо веровати Кону, Вучићу и Лончару на реч. Ко ће преузети одговорност за евентуалне нежељене последице вакцине?

Ово је питање здравствене безбедности нације и о томе не може да одлучује једна криминална власт која тргује оружјем и дрогом, па чак краде и на набавци респиратора и маски. Можемо замислити који степен корупције нас тек чека у сфери набавке вакцина као пре неколико година са непотребно набављеним непровереним вакцинама у вези са свињским грипом. Не видимо зашто бисмо дозволили да се то понови.

Савет за здравство Српског покрета Двери апсолутно подржава цивилизацијску медицинску тековину имунизације становништва против заразних болести, али то не значи да свако може да нас вакцинише недовољно провереним вакцинама, да то ради методом присиле и кажњавања оних који то не желе, и још се на томе корупционашки богати. 

 

Инфослужба Двери