Dveri: Zašto represija nad majkom šestoro maloletne dece?

Hapšenjem Jelene Miletić, majke šestoro maloletne dece i njenim ekspresnim slanjem na odsluženje zatvorske kazne od 30 dana grubo su narušena dečija i porodična prava.

Dveri nisu za kršenje zakona, ali o kakvom pravnom sistemu i o kakvoj pravdi možemo govoriti kada majka šestoro dece biva odvedena u zatvor na 30 dana zbog neplaćenih kazni, a napadači na Borka Stefanovića slobodno šetaju ulicama Kruševca, Jutka koji je seksualno uznemiravao nekoliko žena slobodno šeta ulicama Brusa, a žena koja je organizovala pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića nije u zatvoru već u kućnom pritvoru sa nanogicom. Upravo takve stvari izazivaju nepoverenje građana u institucije.


Sada je jasno da smo bili u pravu kada smo se usprotivili represivnim zakonskim merama i zahtevali široko obrazovanje stanovništva o vakcinaciji uz pokretanje proizvodnje sopstvenih vakcina radi unapređenje zdravstvene bezbednosti građana.


Srpski pokret Dveri nije protiv vakcinacije kao civilizacijske medicinske tekovine iskorenjivanja zaraznih bolesti, ali razume sumnje i zbunjenost roditelja koji postavljaju pitanja o bezbednosti pojedinih vakcina. Roditelji i jesu zbunjeni jer je nivo zdravstvene prosvećenosti našeg naroda na zabrinjavajuće niskom nivou. Umesto da se državni aparat represivno obračunava sa roditeljima koji nisu vakcinisali svoju decu trebalo bi  posvetiti pažnju širokom obrazovanju naroda o značaju vakcinacije, pokretanju proizvodnje domaćih vakcina i samim tim unapređenju kontrole kvaliteta istih uz rigoroznu kontrolu zdravstvene bezbednosti uvoznih vakcina. Vakcinacija nije štetna, represivni zakoni koji ograničavaju slobode su uvek štetni.


S obzirom da su i širom Evrope prisutne različite zakonske prakse, na ovu temu treba otvoriti široku javnu raspravu među stručnjacima medicinske i pravne profesije o najboljem načinu za povećanje procenta obuhvata stanovništva vakcinacijom uz puno poštovanje ljudskih prava i naročito prava roditelja. Dveri smatraju da pitanje vakcinacije nije pitanje za političare, već za stručnu javnost, ali da oduzimanje garantovanih prava ne sme biti dozvoljeno.


Iz napred navedenih razloga zahtevamo momentalno puštanje na slobodu Jelene Miletić i njen povratak deci koja je željno iščekuju.


 

Info služba Dveri