Значај кромпира је огроман у исхрани становништва. Због својих високих нутритивних вредности, као и због великог богатства витамина и минерала значајан је и за здравље срца, костију, мишића, као и нервног система.

    Некада су се од Златара до Сјенице могла видети непрегледна поља кромпира, а данас се домаћа производња овог златног поврћа налази на издисају. Министар Недимовић очигледно нема свест о значају ове намирнице, и очувању домаће производње кромпира, као ни о томе што се сељак налази у безнађу. Он сноси највећу одговорност,  јер је дозволио неконтролисан увоз. То је довело до тога да данас кромпир у Србију увози ко стигне, неретко и без декларације, и као такав дистрибуира се даље трговинским ланцима. Оно што додатно боли домаће произвођаче кромпира јесте да се овај увозни кромпир препакује и продаје као „ивањички“, „поткопаонички“ или „сјенички“. Уместо да чувамо домаћу производњу кромпира, и извозимо га на светско тржиште, на овај начин свесно или не, урушава се углед и традиционално препознатљив бренд тог подручја. Док у земљама Европске уније сељак добија двадесет евро центи по килограму произведеног кромпира, сељак у Србији нема никакву помоћ нити подстицај, и још увек страхује од временских неприлика. Од њих зависи да ли ће и оно мало што је успео да произведе, успети да сачува. Док потрошач у Србији узимајући поврће са рафова маркета страхује да ли је безбедно, здравствено исправно, и домаће.

Савет за пољопривреду Српског покрета Двери ће вратити стару славу високо квалитетног семенског материјала у сарадњи са нашим институтима. Како бисмо поново постали препознатљиви по производњи здравствено безбедног поврћа, од којих је кромпир свакако један од најважнијих.

Такође, тражимо хитну оставку министра Недимовића, јер ако он и даље буде био задужен да брине о домаћој производњи, не само да не можемо говорити о њеној обнови, већ овде ускоро неће ни трава да расте.

 

Драгана Милићевић, члан Савета за пољопривреду Српског покрета Двери