У електронском дневнику, помоћу кога родитељи у сваком тренутку могу проверити оцене своје деце, јуче се појавила понуда за приступ порталу moja.eskola.rs. Ништа ту не би било чудно да поменути портал није у власништву приватне фирме Tesla software.d.o.o. и да се уз помоћ истог корисничког имена и лозинке које се користи за електронски дневник, може приступити и поменутом порталу.

Министарство просвете је већ правило озбиљне пропусте, као што је био случај и са он-лајн полагањем матуре, па нажалост, не би изненадила чињеница и да приватна фирма има могућност приступа подацима деце и родитеља. Поставља се озбиљна дилема да подаци деце могу бити злоупотребљени, док министарство то демантује.

Са друге стране, чим је уочен овај, у најмању руку пропуст, јуче поподне није било могуће приступити порталу moja.eskola.rs  помоћу шифре и лозинке коју су родитељи добили како би се могли улоговати у електронски дневник. Такође, и понуда за приступ поменутом порталу у електронском дневнику је уклоњена.

Из свега тога произилази да је једна од две могућности овде у питању: или је приватна фирма имала приступ подацима деце, па када је овај скандал откривен, портал moja.eskola.rs је уклоњен из понуде или је све било “чисто“, али се онда поставља питање због чега је понуда за приступ овом порталу уклоњена. Дилема сигурно постоји, нико више не верује у случајности протагониста ове власти, а постоји бојазан да, као и сви скандали ове власти, и овај буде гурнут под тепих.

Гордана Маринковић Савовић
Председник Савета Двери за образовање и науку