Данашњи дан нам је донео информацију да су „процурела“ решења комбинованог теста за мале матуре.


     Ово није први пут да решења тестова цуре пре самог завршетка тестова, али за то никада није одговарао ни министар нити било ко други из Министарства просвете. Нажалост, велика је вероватноћа да кривица опет спадне на неког наставника или ученика, а да министар или неко од његових сарадника, поново ни за шта не буде одговоран.

Након потпуне неспремности министра и Министарства просвете на ситуацију око корона вируса, где су професори и ученици далеко сналажљивије реаговали од министра и његових сарадника, након пада електронског система при полагању мале матуре, након бахатог опхођења и претњи директорима школа, након нејасне ситуације око снимања нових онлајн предавања за септембар, на ред је дошло поновно цурење решења за тестове. Само да подсетим да је и прошлогодишња мала матура имала сличну ситуацију са тестом из математике и све ово је само још један пример неспособности самог министра просвете и његових сарадника који из дана у дан унижавају школство у Србији.

Зато нам је што пре потребна промена система у коме би најстручнији и најспособнији људи заузимали кључне позиције како у просвети тако и у свим сферама одлучивања у друштву. Време је да се полтрони и неспособни партијски кадрови склоне у страну како би уопште могли и да говоримо о почетку подизања овог урушеног система.

 

Гордана Маринковић Савовић
Председник Савета Двери за образовање и науку