Српски Покрет Двери - Лого
Search

Праву буру у јавности су изазвали бесплатни уџбеници за основце који се могу скинути са интернета. Вест да је Фондација „Алек Кавчић“ омогућила преузимање ових уџбеника, већином је произвела позитивне реакције јавности. Против се огласило једино Удружење издавача уџбеника, док је министар просвете, науке и технолошког развоја  Бранко Ружић, рекао да је све то занимљиво и да захтева шири приступ.

      Српски покрет Двери има јасан став по овом питању – основно образовање је обавезно, те и уџбеници морају бити бесплатни! За буџет родитеља чија деца похађају основну школу, бесплатни уџбеници су итекако добра вест. Пример који најбоље илуструје ту чињеницу је да је 2018. године, родитељима који су имали дете у 5. и 7. разреду било потребно 25 000 динара за два комплета уџбеника, што је тада била минимална месечна плата, а слично је и данас.

Издавачи су једини противници бесплатних уџбеника, а као разлог наводе смањење квалитета образовања. Наравно да то није тачно и да је једини разлог њихове побуне смањење профита. Јер како би другачије објаснили чињеницу да бесплатни уџбеници постоје чак и на Стенфорду, једном од најпрестижнијих Универзитета у САД-у. Србија либерализацијом тржишта уџбеника није добила никакав нови квалитет, добила је само урушавање Завода за уџбенике, док профит одлази приватним компанијама.

На крају, ни министар Ружић није похвалио идеју о бесплатним уџбеницима. Он је истакао да држава издваја 5 милиона евра годишње за набавку уџбеника. Међутим, ниједног тренутка није истакао да тај новац покрива само 10% уџбеника, и то за децу из социјално најугроженијих породица и за библиотеке. То само говори о чињеници да Министарство просвете не жели системски да се бави овим проблемом и да смо решење за бесплатне уџбенике добили само захваљујући нашем научнику из иностранства и његовом ентузијазму.

 

Гордана Маринковић Савовић
Члан Председништва Двери

Председник Савета Двери за образовање и науку

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: