Након што је Министарство просвете на челу са Младеном Шарчевићем потпуно крахирало са онлајн полагањем мале матуре, министар Шарчевић је наставио да „бриљира“.

     Овога пута, повод је враћање деце у школе и начин обраћања министра Шарчевића директорима школа. Министар је дословце изјавио: „Директор школе је тај који има ауторитет да каже учитељу, ђаку, родитељу, чистачици: ‘Извини, ти то, ти радиш ово!’. Ја ћу то страшно контролисати. У закону стоји да ја њих могу да сменим“.

Овакав начин обраћања није својствен, или бар не би требало да буде једном министру, који је само потврдио да се понаша као најокрутнији и најбахатији приватни предузетник, а не као министар. Он, очигледно, Министарство просвете доживљава као своју приватну фирму, а директоре као непосредне руководиоце у тој фирми, које може да смењује по својој вољи.

Нажалост, целокупна клика која је тренутно на власти се тако понаша, па не изненађује што и министар просвете даје себи за право да буде бахат на сваком кораку. А можда је он само свестан онога у шта ми већ дуже време сумњамо – да је цела Србија постала приватна фирма једног човека који не познаје шта значи држава, њен Устав, закони и институције.

Зато је обавеза свих нас да се боримо и вратимо државу народу, да оснажимо и поново изградимо урушене институције система у коме овакав начин вођења министарства више никада неће бити могућ.

 

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери и

председник Савета Двери за образовање и науку