Као и много пута до сада, Министарство просвете на челу са Младеном Шарчевићем, пало је испиту.

Овога пута реч је о онлајн полагању мале матуре. Наиме, тродневно електронско полагање мале матуре доживело је фијаско већ првог дана. Електронски систем је “пао“ због преоптерећености платформе за полагање, задаци су се веома споро учитавали, ученицима у првом плану није могло да буде решавање задатака из матерњег језика за које су имали ограничено време од 60 минута… Резултат су намучени ученици, бесни родитељи и немоћни наставници и одељенске старешине, да било шта промене.

У Министарству просвете већ одавно важи правило да све мора да се научи и схвати на тежи и болнији начин. И не би био проблем да тај пут бирају појединци за себе, почевши од министра па на даље, али нажалост, све то се прелама на нашој деци и ту је штета таквих одлука најочигледнија и најболнија. И непоправљива.

Још 14. априла, када је одржана проба оваквог полагања матурског испита, видело се да наше министарство нема капацитете да овакав вид полагања матуре спроведе, а да не жели да одустане од полагања мале матуре у ванредном стању. Ванредно стање и ванредне околности не могу бити изговор за несналажење у овој ситуацији, а још мање за незаинтересованост сагледавања последица које овај проблем са собом носи.

И за овај, али и све друге неодговорне потезе власти, многи ће морати да одговарају.

 

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери и

председник Савета Двери за образовање и науку