Једна од првих држава која је одложила полагање велике матуре због пандемије короне вируса јесте Француска. Министар образовања Француске саопштио је да се велика матура одлаже и да ће ученици добити дипломе на основу оцена које су имали у току школске године.  Поставља се питање како ће поступити наше ресорно министарство по овом питању, јер је као и у Француској и у нашем образовном систему је обавезно полагање велике матуре и неопходно за упис на факултете.

     Иако још увек нема наговештаја како ћемо ми решити проблем велике, али и мале матуре, министар М. Шарчевић је средином марта, када је почела настава на РТС 3 за ученике основних и средњих школа,  изјавио да се ипак не одустаје од мале матуре. Ипак, отказана је проба мале матуре која је требало да буде одржана 27. марта, а министар најављује да ће бити одржана после Васкрса и да се од полагања неће одустати.  Објашњење за одустајање је било да се одустаје због вируса и ванредног стања.

Не можемо а да се не запитамо да ли су ово прави разлози или немогућност да се проба одржи. Такође, поставља се питање да ли постоје услови да се одржи оваква матура у нашој земљи уз све актуелне и друге нерешене проблеме нашег образовног система. Да ли треба следити пример Француске која се одлучила на овакав корак кад је у питању велика матура (о којој се за сада код нас и не говори) и ученицима омогућити да на основу постигнутих резултата у основном и средњем образовању заврше школу и наставе даље да се школују  у складу са својим жељама и афинитетима?

Не отежавати додатно родитељима и ученицима, већ превазићи новонасталу ситуацију на најбољи начин управо за ученике, јер се толико пута до сада показало да је ресорно министарство недорасло у решавању актуелних проблема и да је често ситуација њих превазилазила.

 

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери и

председник Савета Двери за образовање и науку