Ivan Kostić: Izjava patrijarha o položaju Srba u Crnoj Gori je tačna

„Najnovija izjava Patrijarha Irineja je veoma važna, jer je napokon, izuzetno težak položaj srpske zajednice u Crnoj Gori stavila u centar medijske pažnje.“ – rekao je Kostić.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u doba osmanlija i da je položaj Srba ugrožen, poslanik Dveri Ivan Kostić rekao je da je činjenica da su prava srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je inače konstituvan narod, a ne nacionalna manjina, ugrožena i da su u suprotnosti sa svim međunarodnim poveljama o ljudskim pravima.

Po njemu, za takav položaj su najodgovorniji političari u Crnoj Gori i Srbiji, koji kreiraju javno mnjenje i u čijim rukama su svi mehanizmi da se loše stvari poprave.

„Đukanović od sticanja nezavisnosti 2006. godine radi sve kako bi se Srbi asimilovali i osećali nesigurni u Crnoj Gori, što je prouzrokovalo progon Srba iz državnih institucija ali i zatiranje srpskog nacionalnog identiteta svugde gde je to bilo moguće.
Vučić, sa druge strane, je prvi premijer i predsednik Srbije u proteklih 30 godina koji se za 6 godina svoje vladavine, nije udostojio da ode u Crnu Goru i vidi kako žive njegovi sunarodnici. Takođe, i pored ponižavajućeg položaja Srba u Crnoj Gori, Vučić se stalno hvali kako odnosi između Srbije i Crne Gore nikada nisu bili bolji?! Inače, vlast u Srbiji u proteklih 6 godina, ni jednom nije inicirala bilo kakav predlog sporazuma sa Crnom Gorom kojim bi se rešili brojni problemi srpske zajednice!“ – rekao je Kostić,
koji je do skoro bio predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

Po njegovom mišljenju i pored truda da se kroz sferu politike, ekonomije i kulture Srbija i Crna Gora udalje jedna od druge, narod iz obe države zna da smo mi deo istog etničkog korpusa i da bliže braće jedni od drugih nemamo. „Kada se promene korumpirane antinarodne političke „elite“ i u Srbiji i u Crnoj Gori, odnosi će se vrlo brzo podići na nivo na kom su bili.“ – smatra Kostić.

Informativna služba Dveri