Поводом јучерашњег оружаног напада на нашу децу у селу Доња Брњица код Приштине неопходно је да се изнова постави питање повратка српских снага безбедности на Косово и Метохију у складу са Резолуцијом 1244. Идеална шанса је седница Савета безбедности УН у октобру којом председава Русија јер је већ најављено да ће једна од тачака дневног реда бити КиМ.

Нови инцидент у селу Доња Брњица у коме су два нападача пуцала у дворишту школе у коме су седела српска деца је још један у низу инцидената који је могао да доведе до трагичних последица.

Чињеница је да ни Кфор ни Еулекс нису претерано заинтересовани да осигурају безбедност српској заједници на КиМ иако је то примаран задатак њихове мисије. Десетине неразјашњених инцидената и убистава протеклих 20 година нас уверавају да једино повратак српских снага безбедности у складу са Резолуцијом 1244 УН могу трајно решити тај проблем.

У члану 4. Резолуције 1244 јасно пише“ Потврђује да ће после повлачења, договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2“. У анексу 2 члан 6. прецизира се „Након повлачења, договореном броју југословенског и српског особља ће бити дозвољено да се врати и обавља следеће функције: везу са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством; обележавање/чишћење минских поља; одржавање присуства на местима српске културне баштине; одржавање присуства на главним граничним прелазима.“

На основу и даље важеће и за нас спасоносне Резолуције 1244 када је у питању очување територијалног интегритета и суверенитета Србије, Српски покрет Двери инсистира код представника Владе Републике Србије и Министарства спољних послова да се хитно ставе тему враћања припадника српских снага безбедности на КиМ, већ на првој седници нове Владе Републике Србије.

Пошто је Министарство спољних послова Русије најавило да ће за време њеног председавања Саветом безбедности УН у октобру, једна од тачака дневног реда бити разматрање стања на Косову и Метохији ето идеалне прилике да председник Србије и Влада покушају нешто конкретно да ураде за безбедност наших сународника у јужној српској покрајини.

мр Иван Костић

потпредседник Српског покрета Двери