Након отказивања учешћа Војске Србије на војној вежби „Словенско братство 2020“ постало је апсолутно јасно свима да ће Вучић и нова Влада наставити тренд смањења сарадње са Руском Федерацијом без обзира на бројне геостратешке изазове који нас очекују

     Антируска политика приметна је још од доласка на власт Српске напредне странке. Ни једно обећање дато Русији власт није испунила иако су, декларативно, напредњацима пуна уста „братске“ сарадње са Русијом.

Недавни медијски инциденти и спинови режимских медија су били озбиљан сигнал руским дипломатама у Србији, да су морали чак и јавно да реагују и ограде се од оптужби за „мешање у унутрашње политичке ствари у Србији“.

Руска дипломатија је и даље чврстог става да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије и да се сви евентуални разговори морају водити у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 12 44 Савета безбедности УН, што је много принципијелнији став од става наших делегација на преговорима у Вашингтону и Бриселу.

Иако Русија чврсто брани нашу позицију у међународним круговима, институционална сарадња је сведена само на протоколарни ниво, што се најбоље показује кроз сарадњу Скупштине Србије и руске Думе. Ни један озбиљан Закон или декларација није усвојена која би имала за циљ јачање политичке, привредне, научне  или културне сарадње између две земље.

На Београдском и Новосадском универзитету, поготово на факултетима из области права, политичких наука и безбедности, не постоји ни један међудржавни пројекат који треба да заједнички ангажује студенте из Србије и Русије и да афирмише академску сарадњу.

Србији је потребна подршка и сарадња са Русијом на свим нивоима, а поготово сада када ћемо се суочавати са новим изазовима биоетичке природе, где наше научне и здравствене институције неће моћи на адекватан начин да одговоре, пошто су или уништене или продате странцима.

У светлу преговора наших власти са представницима лажне државе Косово, нама је неопходна међународна помоћ и подршка Русије, како би се смањио утицај албанских лобиста у међународним институцијама.

Не тако давно смо имали примере агресивне кампање албанских лобиста да се омогући улазак лажној држави Косово у Унеско и Интерпол, а сада се у наредном периоду спрема још агресивнија кампања која треба да буде крунисана потписивањем свеобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине и на крају покушајем учлањења Косова у Уједињене нације.

За очување Србије у садашњим границама неопходна је много јача институционална сарадња са Русијом, која је незамислива са овом влашћу која  је све кредите потрошила за протеклих осам година. Ново време и нови изазови, тражиће нове и одлучније људе!
 

 

мр Иван Костић
Потпредседник Двери