Иван Костић потпредседник Двери, о изласку на биралишта, одбрани КиМ, Републици Српској

ЦРНОГОРСКИ сценарио изласка на изборе је најефектнији и примењив у Србији када су парламентарни избори у питању, јер се једино на тај начин не расипају гласови.

      Опозиционе колоне морају бити формиране по идеолошкој основи. У случају да у опозицији преовладају личне сујете, Двери су спремне и за самосталан излазак на изборе.

Овако, у интервјуу за „Новости“, на питање о могућности да се опозиција уједини, одговара Иван Костић, потпредседник Двери и додаје да ће одлуку о учешћу у изборној трци донети тек после одговора власти „на наше амандмане по питању изборних услова“.

* Шта ће бити главне поруке Двери уколико изађу на изборе и да ли већ имате кандидата за председника или сте спремни да станете иза неког заједничког кандидата?

– Главне политичке циљеве нисмо мењали: борба за биолошки опстанак српског народа, развој привредног и пољопривредног сектора и повећање стандарда, одбрана националних интереса у Србији и земљама региона и борба против криминала и корупције у власти. За нас је најважније да променимо политички систем који урушава Србију последњих 30 година. Ако самостално будемо излазили сигурно ћемо имати свог кандидата. Спремни смо да подржимо и заједничког, али само под условом да долази из патриотских кругова. Онај ко се јавно одриче КиМ никада не може бити избор Двери.

* Да ли је могуће да се постигне консензус у редовима опозиције око кључних питања попут КиМ и РС?

– Национална питања су теме које не смеју да буду простор за политичке сукобе између власти и опозиције. Такође, власт не сме да на суштинске националне теме – одбрана КиМ, очување РС, брига за српски народ у региону и расејању, гледа као на свој лични монопол. Ми из Двери смо били сведоци да у Скупштини у претходном сазиву, власт ниједан наш предлог у вези са националним питањима није хтела да стави у скупштинску расправу. То мора да се мења.

* ПОДНЕЛИ сте пријаву против председника ЛСВ Ненада Чанка због изазивања расне и верске мржње, какав исход очекујете?

– Поднели смо пријаву, јер је подстрекивао на верску и националну нетрпељивост и онемогућавање загарантованих верским права СПЦ у Црној Гори, чиме се огрешио о Устав и законе. Очекујемо да ће Више јавно тужилаштво у Новом Саду покренути истрагу. Људи као што су Чанак и Сулејман Угљанин због антидржавног деловања и позивања на грађанске сукобе последњих 20 година, морају бити лустрирани. Доста их је народ трпео! За то сноси одговорност и бивши режим, али и садашњи, који то толерише. Зато Двери предлажу ургентно доношење Закона о лустрацији.

 

Извор: Новости