У стилу СНС-а и њиховог „дијалога“ са опозицијом, председник Покрајинске Владе  Игор Мировић нам ни до данас није одговорио ни на једно од 15 питања које смо му, у оквиру „Зеленог патриотизма“, поставили пре два месеца, иако смо тада напоменули да је питање животне средине надстраначко и не сме бити предмет политичких игара.

     Једно од њих  је било и да ли је смена дотадашњег директора „Војводина вода“ Славка Врндужића  везана за његово  неблаговремено спречавање општег помора рибе у Великом бачком каналу, што смо пролетос захтевали, или је оно искључиво везано за неиздавање сагласности овог јавног предузећа Урбанизму Нови Сад, за измештање главног одбрамбеног насипа? „Војводина воде“ нису дале  сагласност за услове генералног Плана регулације новог моста на Булевару Европе у чијем би се делу одобрило измештање прве одбрамбене линије за заштиту од високих водостаја Дунава. Наиме, „Војводина воде“ су се тада позвале на Закон о водама који забрањује да се на водном земљишту граде објекти који могу смањити проток воде и стабилност водних објеката.
 

Како се због те одлуке није могло приступити изради новог Генералног урбанистичког плана Новог Сада до 2030. године, градоначелник Милош Вучевић, незадовољан оваквом одлуком, рекао је да ће тражити поновно  мишљење Института за водопривреду „Јарослав Черни“ (тада такође, у првом наврату, а на основу студије „Војводина пројекта“, била неповољна), као и мишљење Факултета техничких наука у Новом  Саду. До данас нисмо добили одговор и на питање постављено градоначелнику – да ли је град добио  мишљење од ова два релевантна чиниоца и како она гласе?

Нећу улазити у то колики се и какви објекти планирају на овом потезу, да ли су они величине од 15, 20 или 30 спратова и ко ће их градити. Битно је само једно – да ли су сви законски услови испоштовани, од регулационог плана, студије о изводљивости, безбедности грађана Новог Сада, заштите животне средине, надокнаде преко 100 хектара шуме „Војводина шумама“… И на крају веома битни су одговори на питања – ко ће у крајњој инстанци сносити трошкове ових мегаломанских пројеката и да ли ће то бити грађани који о њему нису ни питани?

Срђан Кружевић, нови директор, одмах по свом постављењу је сменио досадашње руководство у „Војводина водама“ чији су већи део чинили некадашњи кадрови Демократске странке који су се, у недостатку стручног кадра, нашли у скоро свим јавним предузећима као испомоћ СНС-у по њиховом доласку на власт.

Имајућу у виду су јавна предузећа, како у Покрајини тако и у граду, деценијама служила за ухлебљење партијских кадрова, изгледа да је у овој новој „сечи дахија“ улога бивших кадрова из ДС завршена. Сада је Срђан Кружевић очигледно одлучио да се окружи „провереним“ СНС кадровима који ће овај велики, а законски тешко спроводљив пројекат, и завршити.

Инвеститори већ „трљају руке“ и очекују да овај пројекат, познат и као „Нови Сад на води“, сада заживи, али он се ни архитектонски ни културолошки никако не уклапа у ово поднебље.

Због свега горе наведеног мора доћи до онога што Двери упорно понављају, а то је промена система. Ако не променимо систем само ћемо имати „курту уместо мурте“ и нове дахије, а такав пројекат већ гледамо у последњих тридесетак година.
 

 

Ивана Стојановић
Председник ПО Двери за Војводину