Незапослена мајка четворо деце из Новог Сада Розалија Чабради Бандулаја, пре неколико дана добила је Закључак Вишег суда у Новом Саду, а у складу са одлуком Јавног извршитеља из Бачке Паланке, да јој се блокирају сви приватни рачуни па и они на које прима дечији додатак који јој по закону припада.

       Непоштовање закона, према ком је Розалија морала прво да добије Решење о извршењу на које би имала право да уложи жалбу као и увид колики је тачно њен дуг према ЈП „Информатика“ у Новом Саду, говори колика је бахатост или нестручност појединих јавних извршитеља. У решењу без права жалбе јој се, такође, налаже да плати, збирно са каматама (опет без тачног увида у њена дуговања), трошкове извршитеља који су исти колико и њено дуговањо према ЈП „Информатика“.

[ngg src=“galleries“ ids=“377″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Ова мајка четворо деце, у породици у којој само супруг ради, мора да плати трошкове и извршења на заради – иако је незапослена. Такође, на увид јој је достављен и списак дужника према овом извршитељу на ком се налази и њено име, што је кршење Закона о заштити личних података.

Овако скандалозно и противзаконито деловање јавног извршитеља према мајци четворо деце којој је блокиран рачун на који прима дечији додатак је доказ апсолутне небриге ове државе према породици и мајци као темељу друштва. Уместо да је привилегована и поштована, што у време кад остајемо без становништва и кад се Војводина драматично празни треба да буде приоритет ове државе, њој и њеној деци се на овај начин укида право на законску праведност. Због свега овога потребно је хитно преиспитати рад јавних извршитеља.

Двери као заштитници традиционалне породице постављају питање ресорном министру за породицу – шта је циљ оснивања овог министарства, козметичке промене и додатно уништавање породице? Постављамо питање и министарки за родну равноправност која је и сама мајка четворо деце – како је данас бити мајка четворо деце и да ли је овој држави важнији Закон о истополним заједницама него заштита традиционалне породице? И на крају питамо и покрајинског секретара чији је брига о породици ресор – да ли је брига о породици само социјална категорија, крпљење рупа и популизам за медије  или она треба да буде планска почев од пореске политике па до свих облика стимулисања државе да млади прво ступе у брак и да рађају децу?

Породица мора доћи на прво место у нашем друштву, а то је једино могуће променом система који разара ово друштво већ скоро 30 година.

Видео снимак посете Иване Стојановић породици Розалије Чабради Бандулаја, можете погледати овде: 

 

 

Ивана Стојановић

Председник ПО Двери за Војводину