Данас је у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду требала да буде одржана јавна расправа и студија о процени утицаја на животну средину пројекта „Изградње миксера за прозводњу гуме фабричког комплекса Линглонг са пратећим инфраструктурним објектима на к.п.бр.19249КО Зрењанин1, град Зрењанин“.

       Сама јавна расправа која је требала да буде одржана је фарса, јер је по систему „сецкања саламе“, што значи усвајања студије о изводљивости по фазама, већ изграђено око 90% фабрике. Сваки део се по процесу градње фактички легализовао на тај начин – део по део. Таквом заобилазном путу прибегавају они који су свесни да једним комплетним, свеобухватним захтевом никада не би добили позитивну одлуку студије о изводљивости и утицаја на животну средину. Јер данас се расправљало о миксеру, а не о целој фабрици „Линглонг“ која ће катастрофално утицати на природну средину и екологију града Зрењанина, који у 21. веку, већ 15 година нема воду за пиће.

[ngg src=“galleries“ ids=“367″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Уз присуство великог броја медија, еколошких удружења, као и самих грађана, организатор је, свестан фарсе, одлучио да у салу пусти свега 30-ак грађана, док је највећи број остао напољу.

Директна демократија и воља грађана ће морати у овој земљи да се поштују, а то ће моћи само променом система и прошлог и садашњег!

 

Ивана Стојановић
Председник ПО Двери за Војводину

Видео материјал са овог догађаја можете погледати овде: