Изјава актуелног министра за лажну бригу о породици Ратка Дмитровића (зар то министарство уопште ради нешто?) о драматичном паду наталитета у Србији, где је највећу кривицу свалио на жене, популистичка је и срамотна. Пре пар година његов садашњи шеф и председник државе је имао сличну изјаву када је оптужио труднице за отварање лажних трудничких боловања рекавши да то раде оне „које могу волу реп да ишчупају”.

После низа објашњења које је министар дао на ову тему стиче се утисак као да је СНС управо сад преузела разваљену државу у којој нико пре њих није водио бригу ни о породици нити о наталитету. Истина је нешто друго – СНС је на власти 10 година и ништа није урађено да се заустави демографско изумирање нације.

Приче о хедонизму, егоизму, трчању за искључиво материјалним задовољствима не пију воду јер сте управо ви настављачи промовисања таквог живота путем медија које сте контролисали све ово време. Управо је ваша власт  промовисали  на најгори могући начин  кич, разврат и лак живот затрпавајући медије са бљутавим ријалити садржајима. Да нисте можда промовисали породичан живот?

Неолиберални капитализам можда није у Србију увела СНС али га је здушно прихватила од својих претходника и још додатно учврстила довођењем страних компанија које су у радничку обавезу донеле и ношење пелена.

Да ли се наталитет у Србији, господине министре, подстиче  промовисањем истополних бракова и да ли ћете омогућити усвајање деце истополним партнерима и тако подстаћи рађање? Да ли ћете подстаћи рађање тако што приликом рађања дете неће имати пол него неки назови род, или што деца неће имати тату и маму него родитеља један и два? Ви сте у традиционалној Србији на силу почели да уводите те антипородичне законе.

Двери већ јако дуго упозоравају да држава мора свеобухватно и плански, дугорочно да решава овај највећи проблем Србије, а ви настављате са празним причама и популизмом док се земља драматично празни. Црвени аларм је одавно упаљен, господине Дмитровићу, и Ваша вајкања о некаквом злом глобализму су само празне приче – јер Ви сте управо део једне такве колонијалне управе код нас. Двери су  одавно познате по ставу да породица мора бити на првом месту у нашем друштву. Зато су Двери за промену не само Ваше власти већ и комплетног система који нас је довео ту где смо сад!

Ивана Стојановић

Члан Савета Двери за породицу