Српски Покрет Двери - Лого
Search
Janjušević: Populizam Vlade ili suštinska borba za demografsku obnovu

Podsećamo ministarku da je za iste teme bila zadužena i u prethodnom sazivu Vlade, ali joj je punih 20 meseci trebalo da dođe do epohalnog otkrića da Srbija nestaje. Ona priznaje da su stručnjaci upozoravali na to, ali eto, neki tamo političari nisu reagovali?!

Ključni problem našeg društva je nestajanje  naših građana, naše mladosti i budućnosti. U 2016. godini u Srbiji je umrlo oko 36.000 građana više nego što ih se rodilo. Svake godine u inostranstvo se odseli preko 25.000 mladih i obrazovanih ljudi, među njima dobar deo sa kompletnim porodicama, svojom maloletnom decom. Ovaj najvitalniji deo stanovništva najčešće i svoju decu i unuke dočeka u inostranstvu i trajno ostaje kao srpsko rasejanje. Srpski pokret Dveri je nakon 18 godina rada na zaštiti porodice, kao jedina autentična politička partija sa jasnim porodičnim programom, dobio priliku da u Narodnoj skupštini i drugim institucijama progovori javno o problemu nataliteta i demografske zime u Srbiji. Nejasne i populističke izjave ministarke Slavice Đukić-Dejanović o merama koje treba da pospeše rađanje dece u Srbiji zahtevaju kritiku.

Najnovije obraćanje javnosti ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku povodom katastrofalne demografske situacije u Srbiji i podaci koje iznosi su zaista krajnje alarmantni i zabrinjavajući. Ministarka Đukić-Dejanović treba da se seti da pripada političkoj partiji koja već isuviše dugo vlada Srbijom, a koja ni prst nije pomerila na kreiranju i implementaciji pro-natalitetnih mera. Podsećamo ministarku da je za iste teme bila zadužena i u prethodnom sazivu vlade, ali joj je punih 20 meseci trebalo da dođe do epohalnog otkrića da Srbija nestaje. Ona priznaje da su stručnjaci upozoravali na to, ali eto, neki tamo političari nisu reagovali?! Posebno je uvredljiva izjava Đukić-Dejanović da su porodice krive za ovo stanje kao i visok broj abortusa, jer se u porodicama ne razgovara o reproduktivnom zdravlju i seksualnom obrazovanju. Ovo nije prvi put da ministarka bez razloga vređa pristojne građane Srbije. Još uvek se očekuje njeno izvinjenje za izjavu da su žene u Srbiji konformistkinje i ne žele da rađaju zbog sopstvene udobnosti.

Sve dok ministarka Dejanović ne počne da konsultuje stručnjake koji se godinama bave demografskim (ne)prilikama u Srbiji, ignoriše predloge Dveri, jedinog pro-porodičnog političkog pokreta i mere koje predlažemo i ne shvati da je populaciona politika u svojoj suštini pro-porodična politika, svaka mera ove Vlade će biti osuđena na neuspeh.

Srbiji život mogu da vrate samo njeni mladi, iskreni i osvešćeni građani spremni na dugotrajan požrtvovan i planski rad, bez obzira da li su politički aktivni ili ne. Natalitet u Srbiji niko ne može sam da poboljša. Dveri zbog svog dugogodišnjeg iskustva u porodičnoj politici, članstva u Svetskom kongresu porodica i odlične saradnje sa državama koje uspešno sprovode „pro family“ politiku, sebe vide kao pokret važan za okupljanje svih dobronamernih snaga koje će umeti da promovišu i pospeše rađanje u Srbiji.

Ministarki Đukić-Dejanović dajemo savet da razmisli o poreskoj reformi u korist porodica, načinima za jeftinije sticanje porodičnog doma ili razdvajanju porodične od socijalne politike. Dveri imaju spremne mere koje će zaista, bez populizma i praznih priča, porodicu dovesti u centar društvene i političke brige i omogućiti porodicama da bolje žive, a samim tim dugoročno dovesti i do demografskog oporavka.

Marija Janjušević, narodni poslanik Srpskog pokreta Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: