Српски Покрет Двери - Лого
Search
Koliko nas košta neznanje, bahatost i bezobrazluk čelnih ljudi grada Beograda

Poslednji u nizu bezobrazluka Srpske napredne stranke (SNS) je ponovo prekopavanje i sečenje asfalta u ulici Mije Kovačevića, na delu autobuskih stajališta i zamene potpuno novog asfalta, postavljenog pre samo mesec dana, kako bi se postavile granitne kocke. Ovaj nalog za promenu izgleda stajališta „dao“ je gradski urbanista Milutin Folić.


Da krenemo iz početka: Rekonstrukcija Ruzveltove i ulice Mije Kovačevića u dužini od 1,6 km trebala je da otpočne 1. maja ali je početak radova kasnio 20 dana. Predviđeno je da se ta dužina saobraćajnice u Ruzveltovoj i ulici Mije Kovačevića, kao i trg Slavija, Bulevar oslobođenja od Slavije do Autokomande, odnosno sve tri saobraćajnice  rekonstruišu za 180 dana, a radove je na tenderu dobila firma MBA Ratko Mitrović, niskogradnja d.o.o Beograd , vrednost radova je  15 miliona evra.


Prva faza rekonstrukcije Mije Kovačevića,  od Bogoslovije do ulice Čarlija Čaplina završena je početkom jula.  Otvaranju 500 metara urađene ulice prisustvovao lično gradonačelnik grada Beograda Siniša Mali u pratnji glavnog urbaniste Milutina Folića. Pored obnovljene saobraćajnice i tramvajske mreže, saobraćajnica je dobila nova autobuska stajališta, novu biciklističku stazu,  odvodnu kanalizaciju, trotoare, vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, nove pametne semafore.


Ali ne zadugo. Samo mesec i po dana posle otvaranja, radnici firme MBA Ratko Mitrović, prekopali su već asfaltirana autobuska stajališta i krenuli da postavljaju granitne kocke, jer to treba da „razbije“ monolitnost  već urađene saobraćajnice. Prvobitnim usvojenim projektom granitne kocke nisu bile predviđene i koštaće „tričavih 300 evra po stajalištu“- pravda se Gradski sekretar za investicije u Beogradu Luka Petrović. Mi na to kažemo da svesno obmanjuje javnost, jer novi naknadni radovi podrazumevaju prethodno rušenje asfalta, skidanje slojeva ispod, nabavku i postavljanje nove podloge i na kraju postavljanje granitnih kocki, što i neupućeni mogu da zaključe  da će ti radovi koštati građane Beograda mnogo više.


Mi pitamo: Da li je moguće da je projekat rekonstrukcije Ruzveltove i Mije Kovačevića „prošao“ sve faze projektovanja, tehničkih kontrola, usvajanja i usklađivanja sa svim mogućim usvojenim i neusvojenim dokumentima, a da je ipak imao takav propust, koji je primetio gradski urbanista posle završetka, primopredaje i otvaranja saobraćajnice, kojem je i sam prisustvovao (ali to tada nije primetio)?


Kako objasniti i opravdati dodatne i nepotrebne troškove za naknadnu „ideju“ gradskog urbaniste Milutina Folića, kojoj niko nije smeo da se suprotstavi? Zašto se „isti“ radovi rade dva i više puta? Zašto svi mi ćutimo na ovakvo nezakonito postupanje? Zašto zakoni ne važe za članove SNS a posebno za vodeće ljude u Beogradu iz SNS? Da li glavni gradski urbanista poznaje proceduru javnih nabavki i kako može da menja projektom usvojenu rekonstrukciju jednim obilaskom?  


Kako je moguće da nemamo novac za izgradnju samo „običnih trotoara“ od betona a ne od granita u mnogim delovima Beogradskih opština, počev od Zvezdare, primer Mali Mokri Lug,  pa do Surčina, a imamo za naknadne radove u vidu granitnih kocki za bus stajališta i to posle već izvedenih  radova? Kako je moguće da grad Beograd troši iz budžeta milione evra za građevinske radove neprimerene ni po kvalitetu ni po funkcionalnosti, a da pored radova koji se izvode stoje bilbordi koji pozivaju obične građane da pomognu u lečenju  bolesne dece SMS porukama.  SNS u liku i delu propalog političara i istrošenog DS kadra, Gorana Vesića i iskompromitovanog gradonačelnika Siniše Malog, nenamenski, bahato i bezobrazno troši novac iz budžeta na izvođenje radova koji već posle mesec dana izgledaju kao da su izvedeni pre više godina.


Nove granitne kocke kao podloge na autobuskim stajalištima, pored novih nameta građanima, stvaraće velike probleme zimi prilikom poledice, snega i leda a posebno iz razloga što nisu i neće biti stabilne. Iz tog razloga i protestvujemo i ukazujemo da se marketinški izvode veliki radovi a grad nikad više prljaviji i manje urbanizovan. Zidaju se  zgrade pored samih tramvajskih šina, bez zelenila, bez parkova za decu, bez trotoara…


Svi građevinski radovi koji su „naprasno“ krenuli da se rade u centru Beograda imaju za cilj isključivo „šminkanje“ grada pred Beogradske izbore a sa ciljem „ispumpavanja“ velikog novca iz budžeta i zaduživanjem Beograđana novim kreditima. Sve institucije su urušene, zakoni se ne poštuju već samo volja funkcionera SNS. U uređenoj državi ovakvi funkcioneri odavno bi  bili iza rešetaka, u zatvoru. U Srbiji su na najvećim funkcijama.


Poručujemo glavnom gradskom urbanisti Milutinu Foliću, gradskom menadžeru Goranu Vesiću, gradonačelniku grada Beograda Siniši Malom:


Podnesite ostavke, niste dostojni funkcija koje obavljate.


 


Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: