Српски Покрет Двери - Лого
Search
Kome je u interesu da stari studenti ne završe studije?

I ove godine „stari studenti“ tj. oni koji su upisani pre uvođenja „Bolonjskog sistema“ imaju problem sa ostvarivanjem svojih prava – iako kada su upisali studije nije postojao rok u kom moraju da ih završe, novi Zakon o visokom obrazovanju im taj rok nameće, ali i na druge načine menja njihova prvobitna prava.

Stari studenti su najavili da će podneti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o visokom obrazovanju, a u tom smislu smatramo da je Ministarstvo prosvete dužno da odgovori na sledeće:


–          Šta znači izjava ministra Šarčevića da je „opšti interes“ da se ovim studentima ne produži rok za studiranje? Kako je za ministra u opštem interesu smanjivanje broja visoko obrazovanih, a nije ispitivanje sumnjive diplome ministra Stefanovića?


–          Zašto se nastavlja sa kršenjem prava ovih studenata i kršenjem Ustava, koji ne dozvoljava retroaktivnu primenu zakona? Stari studenti su upisali studije u periodu kada je važio Zakon o Univerzitetu koji je garantovao da „student ima pravo da završi studije po započetom planu i programu“ i primena čl. 148. novog Zakona o visokom obrazovanju retroaktivno studentima oduzima ovo pravo.


–          S obzirom da je Zakon o visokom obrazovanju usvojen 2017. godine i da ministar tvrdi da je prelazak starih studenata na „bolonju“ u opštem interesu, zašto i dalje nije predstavljen jasan model za tako nešto?


Pozivamo Ministarstvo da izađe u susret zahtevima starih studenata i da nađe adekvatno rešenje za ovaj problem.

 


Info služba Dveri


 


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: