Српски Покрет Двери - Лого
Search
Kostić: Neophodna mnogo veća saradnja između odbora Skupštine i Dume

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, mr Ivan Kostić, na poziv ruske Dume boravio je u trodnevnoj poseti Rusiji. Među mnogobrojnim bitnim susretima upriličen je i sastanak sa general-majorom Natalijom Poklonskajom.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodni poslanik Dveri bio je predvodio je delegaciju NSRS Državnoj Dumi i Savetu Federacije Rusije.Slika 1. Natalija Poklonskaja


Kostić je prvog radnog dana bio gost Komiteta za nacionalnosti, Komiteta za evro-azijske integracije i pitanja ruskih državljana van Rusije i Saveta Federacije i grupe prijateljstva za saradnju sa Srbijom.


Svi sagovornici su izrazili apsolutnu spremnost za saradnju sa Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i razumevanje za problematiku u vezi sa Kosovom i Metohijom.


Delegacija Odbora je posetila je ambasadu Republike Srbije i u razgovoru sa ambasadorom Slavenkom Terzićem upoznala se sa životom i problemima srpske dijaspore u Moskvi.Slika 2. Slavenko Terzić


Predsednik Odbora Kostić je bio gost predsednika grupe prijateljstva sa Srbijom u Dumi RF Valerijem Viktorovič Ivanovim.Slika 3. Valerij Viktorovič Ivanov


Nakon toga, Kostić sa delegacijom Odbora  primljen je od predsednika Komiteta za pitanja nacionalnosti Iljdara Irekoviča Giljtmundinova i upoznao ga sa problemima sa kojima se susreću srpski državljani u Rusiji. Najveći problem sa kojim se susreću naši građani je u vezi sa maksimalnim korišćenjem radne dozvole na mesec dana, što je izuzetno kratko. Srbija se zalaže da taj period bude godinu dana.Slika 4. Iljdar Irekovič Giljtmundinov


Predsednik Komiteta za evro-azijske integracije, ZND i saradnju sa sunarodnicima van Rusije, Leonid Ivanovič Kalašnjikov nas je upoznao sa dragocenim iskustvima Rusije u saradnji sa ruskom dijasporom.Slika 5. Leonid Ivanovič Kalašnjikov


Zamenik predsednika grupe prijateljstva sa Srbijom u Savetu Federacije senator i pukovnik Aleksej Vladimirovič Kondratjev nas je upoznao o zajedničkim projektima između Saveta Federacije i Skupštine Srbije.

 


Slika 6. Aleksej Vladimirovič Kondratjev


Drugog dana predsednik Odbora Kostić je imao izuzetno važne sastanke sa predsednikom Komiteta za spoljne poslove Leonidom Eduardovičem Sluckim i zamenikom predsednika Komiteta za bezbednost general-majorom Natalijom Vladimirovnom Poklonskajom.

 


Slika 7. Leonid Slucki i Natalija Poklonskaja


Ruski zvaničnici su izrazili svoj jasan stav da će Rusija u svim međunarodnim organizacijama braniti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, u vezi sa problemima na Kosovu i Metohiji.


Jedna od tema sastanka je bila i mogućnost da u ruskoj Dumi bude upriličena Izložbu o Jasenovcu, koja bi mogla da se održi na jesen ove godine u Moskvi.

 


Slika 8. Sastanak u Savetu Federacije


 Opšti je utisak da je neophodna češća i intenzivnija saradnja između odbora Skupštine Srbije i ruske Dume i da je od vitalnog značaja da Srbija više iskoristi potencijale sa Rusijom u ekonomskoj, kulturnoj i političkoj saradnji, pogotovo u sferi evro-azijskih integracija, koji se nedovoljno koriste.


 

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: