Српски Покрет Двери - Лого
Search
Kostić: Nikakve koristi za Srbe u regionu nema od Vučićevih poseta

U proteklih šest godina položaj srpske zajednice u državama koje su nastale na prostoru nekadašnje SFRJ se ni u jednom segmentu nije popravio i za to je najodgovorniji trenutni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji institucionalno do sada ništa nije uradio po tom pitanju

Pompezni odlasci Aleksandra Vučića u zemlje regiona, zajedničke sednice Vlade Srbije sa vladama susednih država, do sada nisu dale nikakve rezultate što se tiče položaja naših sunarodnika i onda se sa pravom postavlja pitanje koji je smisao i svrha tih susreta.


Jedini razlog tih poseta jeste da se predsednik Vučić predstavi u srpskoj javnosti kao državnik koji brine o životima i sudbinama dva miliona ljudi, koliko je ostalo Srba da živi na prostorima Balkana nakon raspada Jugoslavije.


Međutim, on ni jednom nije ultimativno zahtevao u bilateralnim susretima sa političarima iz susedstva da se poštuju zakoni koji se odnose na položaj srpske zajednice, što se vidi po tome da nijedan ozbiljan problem nije rešen od kada on vedri i oblači srpskom političkom scenom.


Nedavna njegova poseta Hrvatskoj, izjava predstavnika Srpskog narodnog vijeća o pravima Srba u Hrvatskoj i odgovor predsednika hrvatskog Sabora Jandrokovića, još jednom pokazuju da je Vučićeva poseta Hrvatskoj bila samo još jedan njegov marketinško-politički trik i da je on opet ostavio na cedilu Srbe u Hrvatskoj kao i devedesetih godina. Na kraju krajeva ubrzo ćemo videti efekat ove njegove posete i reakcije hrvatskih političara na zahteve predstavnika SNV-a!


Takođe, pre dvadesetak dana održana je zajednička sednica Vlada Srbije i Slovenije, a ovih dana predsednik Slovenije Borut Pahor izjavljuje da će se zalagati da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to i učine!


Uz to Srbi ni dan danas u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine iako premijerka Ana Brnabić priča da su odnosi među našim zemljama idealni?!


Postavlja se pitanje zašto Vučić i Brnabićka ne poštuju Ustav i Zakon o dijaspori i Srbima u regionu i iskoriste sve mogućnosti ovih i drugih pravnih akata, kao i da insistiraju da se njihovom primenom sačuva identitet, zaustavi asimilacija i omogući goli opstanak naših sunarodnika u susednim državama.


Na kraju se postavlja pitanje za koga Vučić i Brnabićka rade i čije interese oni brane? Srpske sigurno ne, jer je Srbima u zemljama na Balkanu svakim danom sve gore i gore.Ivan Kostić

Narodni poslanik

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: