Српски Покрет Двери - Лого
Search

У порти цркве у Горњим Недељицама, где су се због непромишљене политике, пре месец дана два Србина свађала због немачке политичарке која се залаже за независност Косова и Метохије, председник СНС Александар Вучић разговарао је са грађанима села угрожених пројектом „Рио Тинто”. Разговор је обавио у свом стилу: избегавао је људе који имају другачије мишљење, људе који истински имају шта да кажу о проблему, који су спремни по било коју цену да кажу шта мисле и не избегавају суочавања са суштином проблема.

       О главном проблему, „Рио Тинту”, утрошено је мање од 10% времена. Разговором о другим проблемима, који нису били главна тема због које је председник Србије медијима приказао да долази, и који ће нестати када рудник почне да ради (јер неће бити људи), затрпан је проблем „Рио Тинта”, изједначени мањи локални проблеми са великим који угрожава целу државу, и покушано да се обесмисли огроман проблем рудника литијума.

Зато се користимо приликом да се обратимо Александру Вучићу и изнесемо истину о ономе што се могло чути у Горњим Недељицама и о „Рио Тинту”:

Стајали сте пред народом глумећи пословног човека који је у животу све радио на реч. На жалост, није тако: Ваша реч не вреди толико јер сте је толико пута јавно прекшили дајући лажна предизборна обећања!

Као једино исправну Вашу одлуку видимо захтев да Закон о експропријацији вратите Скупштини на поновно разматрање и поништавање, јер за то имате уставна овлашћења. Није јасно чему најављена правна акробатика у вези са истим, јер не тражимо измене закона нити нови закон већ поништавање донетог закона. Пратићемо да видимо шта сте овога пута намерили, али то није оно што је захтев народних протеста.

Обећавате да ћете издвојити из републичког буџета седам милиона евра за изградњу и реконструкцију путева у Лозници, али без икаквих консултација са министарствима, јавним предузећима и другим институцијама Републике Србије? Таква уствна овлашћења као председник државе немате, јер нисте председник Владе.

Обећавате развој здравственог туризма у Бањи Ковиљачи, и културног туризма у Тршићу, а веома добро знате да од тога нема ништа: то је пет до седам километара од највећег постројења за прераду литијума у Европи, који доноси еколошку пустош за читав крај!

Обећавате народу „Зелене фондове“ за западну Србију са којима ће „народ управљати а не Београд“, а које ћете пунити из прихода свих грађана Србије. Да ли сте питали власнике тог новца (народ) да ли смете да државним новцем гасите пожар који сте Вашом погрешном политиком изазвали! И зашто само за западну Србију кад је животна средина угрожена у свим деловима Србије?

Не дозвољавамо да се подмићивањем са пореским новцем и јавним привилегијама решавају проблеми у држави. Такво понашање је довело Србију у самртну агонију! Србија мора да оздрави, а први корак ка томе је прекид болесног понашања.

Ваш предлог да се депонија из Горњих Недељица премести негде друго не прихватамо: депонија из њива у Горњим Недељицама неће бити пресељена нигде; тај проблем неће бити пребачен никоме у Србији. Пројекат Јадар ће бити затворен!

Сами сте рекли присутним грађанима „бесплатни сир има само у мишоловци“, и то важи и за Ваша обећања. Дуги попис жеља грађана које тако великодушно обећавате да ћете испунити плаћајући их новцем свих грађана Србије су управо тај „бесплатни сир“ у смртоносној мишоловци коју сте спремили свим грађанима, па и Вашим бирачима, са отварањем рудника литијума који Немачка и Чешка не желе да отворе у својим државама иако имају већа и богатија налазишта литијума од нас.

Горње Недељице нису више једино жариште проблема званог „Рио Тинто” у Србији: сада гори цела Србија! Чекали сте да проблем са „Рио Тинтом” нарасте до граница да почне да се излива на улице и сада се тај проблем више не може сакрити нити наметати! Није довољно да повучете спорни закон, већ пројекат „Јадар”, „Рио Тинто” и свако даље истраживање, експлоатација и прерада литијума у Србији морају бити забрањени.

 

проф. др Душко Кузовић

Председавајући Иницијативног одбора УГ „Сви против РИО ТИНТА и рудника литијума“

Славиша Милетић

Члан Главног одбора Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: