Српски Покрет Двери - Лого
Search

Само пар дана после одлуке Уставног суда о  одбачају иницијатива за оцену уставности и законитости  поводом поступања извршне власти у спровођењу незаконитих избора огласио се и Управни суд. Огласио се у истом тону, одбачајем тужби. Покрет Двери је поднео две тужбе Управном суду којима је оспорио законитост решења Републичке изборне комисије у вези са обуставом и наставком рокова изборних радњи као и спровођењем избора по  различитим законима до чијих промена је дошло по расписивању избора.

     На све неправилности и незаконитости у спровођењу избора Покрет је указао поднетим тужбама. Сви разлози, докази, позивање на кршење изборних закона као и на повреде Устава нису били довољни да се Управни суд упусти у разматрање навода из тужбе. Управни суд је одбацио обе тужбе, наводећи у свом образложењу да против решења Републичке изборне комисије није обезбеђено право на правну заштиту пред Управним судом тј. да  решења РИК-а немају карактер акта чија законитост може бити предмет оцене у управном спору. Подсећам вас да Управни суд суди разноврсну материју и једини суди заштиту изборног права, те је нејасно због чега се Управни суд позива на ненадлежност и  доноси решења о одбачају. Једно је јасно, да се оваквим поступањем Управни суд придружио Уставном суду у његовом ћутању. Две кровне судске инстанце ћуте на кршење закона и Устава од стране извршне власти. Саучествовањем комплетног правосудног система право и правда у Србији су расути и разорени, док Устав и закони остају у фиокама до бољег времена.

Одлуке Управног суда окарактерисала бих као незамисливе и неприхватљиве. Судије Управног суда  не тумаче законе и не суде по истима, већ имају другачији приступ. Сведоци смо како годинама извршна власт даје себи право да доноси какве год жели одлуке, уредбе, наредбе, да уводи ванредно стање, да укида исто, да прекида изборне рокове, да их наставља, да спроводи незаконито изборни процес, а председник такође даје себи  иста права. Уставни суд је сагласан са свим понашањима извршне власти и председника, па је и било очекивано да  Управни суд исто поступи и донесе незаконите одлуке које темељи на злоупотреби својих овлашћења и злоупотреби функције заштите јавних интереса. Покрет Двери реаговаће свим расположивим правним средствима на ове незаконите, а самим тим и неприхватљиве одлуке Управног суда са уверењем да ће Управни и сви остали судови морати на крају да донесу одлуке којима ће поништити све незаконите акте и радње извршне власти.
 

адв. Маја Митић
Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за уставна питања, правду и законодавствo

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: