Владимир Цвијан, преминуо је 5. јануара 2018. године, а као званичан узрок смрти наводи се утапање. Ова информација дошла је више од три године од како је бивши генерални секретар Председништва Србије и народни посланик Српске напредне странке преминуо. Ова вест није објављена инцијативом државе, већ након што је више медија пренело ту информацију, што говори да је информација о његовој смрти намерно сакривена.

Информације говоре и да је Цвијан неко време боравио у Енглеској, а затим и у Америци, као и да не постоји податак да је слетео на београдски аеродром. Такође, поједини извори тврде да је лице покојног Цвијана било измасакрирано, док у званичном обдукционом налазу стоји само да је пронађена вода у плућима преминулог.

Део јавности не верује у нелогичности из пристиглих извештаја, сматрајући да нема никаквог смисла верзија која тврди да је Цвијан дошао из Америке да овде изврши самоубиство скоком у Дунав, те да и ако то јесте истина, макар би се пре тога јавио родитељима, бившој жени и свом детету. Часопис Појавиле су се и информације по којима се тврди да је „Цвијан убијен на сплаву који је обезбеђивала екипа Веље Невоље“, као и да је пре тога „намамљен из Црне Горе у Србију“.

Оно што знамо је да је Владимир Цвијан након изласка из СНС-а гостовао у емисији „Без цензуре“ када је говорио о стварима које су се обистиниле неколико година касније. Он је упозорио да све „подсећа на деведесете“, и да Александар Вучић успоставља диктатуру.

„Немам намеру, нити сам такав човек да климам главом као што то данас многи воле да раде и да подржавам једнога лидера, који је данас већ увелико постао диктатор. Оно што данас Александар Вучић ради везе нема са оним програмом који смо обећали грађанима. Ми смо грађанима обећали нова радна места, обећали смо инвестиције, бољи живот, веће слободе и веће медијске слободе. За узврат смо добили масовна отпуштања, повећање пореза, јако тежак живот и једну диктатуру“, изјавио је Цвијан у емисији убрзо након што је поднео оставку на све функције у Српској напредној странци. Објаснио је и Вучићеву методологију разрачунавања са неистомишљеницима и политичким противницима: „Прво он оптужи у медијима да је неко крив, донесе пресуду, тај неко оде у затвор. У Србији нема борбе против организованог криминала, нема борбе против корупције… Не сећам се ни да је Вучићу сметало када се четири пута лично налазио са Мирославом Мишковићем да се праве одређене комбинације. Али му је сметало када сам ја дошао и рекао да су то политичка хапшења и да је у питању рекет. И у правној држави се не сме десити да због личног сукоба једног човека са неким другим човеком неко заврши у затвору. А то се управо данас дешава, зато што Вучић држи све полуге власти“, испричао је Владимир Цвијан у емисији “Без цензуре”.

Ми последњих месеци сведочимо потпуном распаду система, током којег из дубине режима излазе најстрашније ствари, сада најбоље видимо шта значи немати независну полицију и тужилаштво. Живимо у друштву у коме се дозвољавају сумње и мистерије у време форензике, обудкције, па чак и полиграфа на који се председник сваки час позива?!

Зашто је од јавности скривана смрт и утапање?

Зашто су медији ћутали о Цвијановој смрти пуне три године?

Где су били истраживачки новинари да обавесте јавност о томе како се крије смрт у Србији?

Зашто су ћутали из тужилаштва и његове колеге адвокати?

Где су били тужиоци, полицајци, форензичари и сви они који су за ово знали?

Зашто је ћутао и бивши председник Борис Тадић на мистериозан нестанак једног од својих бивших најближих сарадника?

Да ли је ово одмазда друге стране након кампање против Дијане Хркаловић, Небојше Стефановића, клана око Беливука и само дојава која треба да упозори Вучића да пази како се понаша?!

Зашто је Вучић ћутао о смрти бившег сарадника и страначког колеге?

Каква је ово земља, огризла у криминалу и корупцији?!

Да ли то значи да свако ко постави питање и критички иступи себи ставља мету на чело?!

Иако живимо у земљи која системски сакрива своје мртве, умрли они од короне или неког другог узрока, не смемо дозволити да се не утврди ко је скривио и  заташкао смрт Владимира Цвијана и онемогућио да се информација о његовој смрти не сазна пуне три године.

Маја Митић

Члан Председништва Двери