Након састанка председника Вучића са носиоцима највиших правосудних функција уследила је одлука да Србија уступи Босни и Херцеговини  26 оптужница за ратне злочине почињене над Србима.

        Истина је да је Протокол о сарадњи у прогону осумњичених за ратне злочине, злочине против човечности и злочин геноцида потписан 2013. године између Тужилаштва БИХ и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије. На основу овог Протокола, тужилаштва могу да размењују информације и доказе и ефикасније процесуирају ратне злочине. Принцип универзалне надлежности омогућава Србији да процесуира потенцијалне починиоце ратних злочина који су почињени на територији бивше Југославије без обзира на држављанство починиоца, што је гаранција да починиоци не могу да се осећају сигурно где год се налазе.

Међу уступљеним оптужницама налази се и оптужница против Едина Врања, бившег начелника Сектора криминалистичке полиције Федерације БиХ. Оптужница се односи на наводе о ратним злочинима, почињеним над Србима у згради ЗОИЛ-а у Горажду, 1993. и 1994. године. Един Врањ се терети да је као иследник у логору у Горажду учествовао у малтретирању и пребијању ратних заробљеника српске националности који су били припадници Војске Републике Српске.

По истој оптужници, коју Србија уступа БиХ против Едина Врања поступак је обустављен још 26.12. 2018. године и донета је наредба о неспровођењу истраге од стране Тужилаштва БиХ. Република Србија уступа гоњење онима који су Едина Врања правноснажно ослободили, односно обуставили поступак. Србија га уступа и он ће на слободу. Готова ствар. Председник Вучић овакав гест назива пријатељским чином.

Покрет Двери позива Тужилаштво за ратне злочине да коначно почне да процесуира злочине над Србима. Подсећамо да су Срби убијани и свирепо мучени у стотинама логора, места и градова и Хрватске и Босне и Херцеговине од стране хрватских, муслиманских војних, паравојних и полицијских формација.

Такође, Тужилаштво за ратне злочине би требало коначно да почне да процесуира злочине над Србима на Косову и Метохији које је починила злочиначка ОВК.

 

адв. Маја Митић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за уставна питања, правду и законодавство