Српски Покрет Двери - Лого
Search
Marija Janjušević: Da li je tačno da EU sastavlja dokument o normalizaciji odnosa?

Poslanica Dveri postavila je Vladi i ministrima pitanje da li je tačno da EU sastavlja dokument o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, da li će se i „bolonjcima“ omogućiti produžetak studiranja i šta je sa otetim bebama.

„Da li je tačno da služba za inostrane poslove EU sastavlja dokument o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova, a da ste se vi već obavezali da ćete potpisati takav dogovor još 2014. godine u okviru takozvane pregovaračke pozicije EU u pregovorima sa Srbijom?“ – pitala je Janjušević i dodala da se u tački 23. izričito kaže da će u jednoj fazi pregovora o pristupanju Srbije EU, Srbija i Kosovo kao dve strane, zaključiti obavezujući pravni sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Janjušević se obratila i Ministarstvu prosvete u vezi sa produžetkom roka studiranja za studente upisane po bolonjskom programu. „Da li će pored studenata koji studiraju po starom programu, upis biti omogućen po istim aršinima i studentima prve dve generacije primene Bolonje? Oni su sada na korak do diplome i treba da imaju isti status kao i svi ostali studenti.“ – rekla je ona i dodala da smo zbog nedostatka jasnih propisa imali situacije da se novi predmeti plaćaju po bodu od 500 do 1800 dinara, da na jednom broju fakulteta reupisani nisu dužni da slušaju predmete, dok su na drugima obavezni, da jedni nakon reupisa sugerišu rok od dve godine za završetak, drugi novih 8 godina itd.
„Omogućite ovim studentima da, za razliku od ministra unutraših poslova, pošteno polože ispite i pošteno steknu svoju diplomu, bez podele na mlađe i starije, svi su studenti i svi se bore za bolje sutra, ne samo nas nego i naše države.“ – rekla je Janjušević.

Ona se u svom obraćanju osvrnula i na pitanje oduzimanja beba i pitala da li je vraćena beba porodici Milojković iz Mladenovca koja je oduzeta bez sudske odluke od strane Centra za socijalni rad, pod izgovorom da je kuća trošna. „Koliko je od 5.668 dece oduzete u proteklih pet godina usvojeno u inostranstvu putem saradnje srpskih institucija sa švedskom agencijom Adoption centrom, koja ima licencu za posredovanje u međunarodnom usvojenju dece, za koji mi je Ministarstvo rada pismenim putem povtrdilo da ima odličnu dugogodišnju saradnju?“ – pitala je poslanica Dveri.

Marija Janjušević je na kraju tražila od predsednika Srbije i premijera Ane Brnabić da iznesu svoj lični stav o istopolnim brakovima i usvajanju dece od strane takvih parova, i da objasne da li će se režim zalagati zaista za promociju porodičnih vrednosti ili za promociju LGBTI ideologije, te je istakla i da „džender ideologija“ ozbiljno ugrožava porodične vrednosti, a najavljenim Predlogom zakona o rodnoj ravnopravnosti, jasno je
koji će put slediti Vlada Srbije.Informativna služba Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: