Marija Janjušević: Za Tanju Miščević priznanje tzv. Kosova je „elemenat napretka“

Ja ću neumorno pratiti, beležiti i objavljivati sve vaše male korake ka velikoj izdaji. Srbija vam to nikada neće ni oprostiti ni zaboraviti. Ja još manje.

Nedavno je u Narodnoj skupštini Republike Srbije održana sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, zatvorena za javnost.  Tema je bila vezana za drugo poglavlje u pregovorima sa EU o pristupanju Srbije, a izveštač Odbora bila je Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Srbije.

 Razume se, nisam propustila da gospođu Miščević pitam da li je tačno da u ovom trenutku služba za spoljne poslove EU priprema Srbiji pravno obavezjući dokument o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji takozvana država Kosovo i Srbija treba da potpišu kao dve strane. Podsetila sam i nju i prisutne narodne poslanike da je licemerno i nadasve bespredmetno, da raspravljamo o bilo kom uslovu pristupanja EU, ako je ključni uslov priznanje Kosova i Metohije od strane Srbije. S obzirom da me je predsedavajuća Odbora opomenula da to nije tema sednice, verujem da mi se neće zameriti što deo sednice, koja je inače zatvorena za javnost, koji se ne smatra temom sednice – ja iznosim u javnost.

Ja sam dakle postavila još jedno veoma konkretno pitanje Tanji Miščević: „ Da li je tačno da u dokumentu iz januara 2014. godine stoji obaveza Srbije da sa tzv. Kosovom potpiše pravno obavezujući sporazum u nekoj fazi predpristupnih  pregovora sa EU, o čemu je i sam Aleksandar Vučić počeo javno da govori, ali tek u novembru 2017. godine?“

Tanja Miščević mi je odgovorila da to ne stoji u „ pregovaračkom okviru (na linku se vidi da to nije istina), ali da takva obaveza Srbije stoji navedena u okviru poglavlja 35 i da se ona smatra „elementom napretka“ (citiram gospođu Mišćević). 

Ja razumem da je za Tanju Miščević „element napretka“  kada EU uspešno nastavlja svoje aktivnosti na otimanju Kosova i Metohije od Srbije. Ja sam joj ipak predstavila i kako to izgleda iz ugla pristojnog Srbina i iz ugla narodnog poslanika kojem je interes države i građana na prvom mestu: „Gospođo Miščević, javno i neskriveno uslovljavanje EU Srbiji da mora da se dobrovoljno odrekne Kosova i Metohije, 15% svoje teritorije, može da bude „element napretka“ samo za kosovske separatiste i njihove pomagače iz Srbije i inostranstva. Veoma je licemerno da  trošite novac i vreme građana Srbije pregovarajući o svemu i svačemu, a sve vreme uz punu svest da Srbija nikada neće ući u EU ako se ne odrekne Kosova i Metohije, što je Vama očigledno sasvim prihvatljivo. Prihvatljivo je i režimu koji Vam čak za to daje platu i ovlašćenja. Mislim da je svima vama kristalno jasno da većini građana Srbije to ipak nije prihvatljivo ni pod kojim uslovima. Ostajem u nadi da ni Vama, ni vašim nalogodavcima ipak neće poći za rukom da sramnim referendumom prevarite srpsku javnost i odgovornost za veleizdaju vekova, prevalite na leđa srpskog naroda. A ja ću neumorno pratiti, beležiti i objavljivati sve vaše male korake ka velikoj izdaji. Srbija vam to nikada neće ni oprostiti ni zaboraviti. Ja još manje.“

Marija Janjušević
Narodni poslanik