Становништво Србије  је у великом страху од ефеката које може да изазове увођење 5Г технологије. Тачно је да није могуће зауставити напредак технологије, али се поставља питање да ли Србија заиста треба да жури у ову авантуру и изнад свега КО ГАРАНТУЈЕ БЕЗБЕДНОСТ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ и ко ће бити одговоран за последице?

     Нико поуздано не може да пружи одговор како ће реаговати наш организам када у свакој секунди 90 МИЛИЈАРДИ ЕЛЕКТРОМАГНЕТНИХ ТАЛАСА УДАРА У НАША ТЕЛА, НАЈВИШЕ У ГЛАВУ.

Многи забринути грађани су се јавили Савету Двери за заштиту и унапређење животне средине, достављајући фотографије антена за мобилну телефонију, које су током ванредног стања у држави постављене  у њиховом окружењу. Нико у овом тренутку не може да гарантује да зрачење које изазивају ове савремене технологије није штетно. Ниједан стручњак не негира да постоји реална опасност.

Америка одлаже примену 5Г мреже, Словенија такође, а организовали су и Јавни расправу на ту тему. У Белгији је веома снажан отпор становништва против увођења ове технологије.

Више од 180 научника из 35 земаља је још  2017. потписало петицију којом се од ЕУ захтева одлагање увођења ове технологије, док се не испита њен утицај на човека и околину. И пре него је систем 5Г почео да се шири, појавило се више иницијатива удружења грађана са десетинама петиција и апела међународних научника против увођења без претходне детаљне анализе ефеката. Познат је и ФРАЈБУРШКИ АПЕЛ који је потписало више од 3.000 лекара у којем позивају на заустављање ширења бежичне технологије и доношење мораторијума на подизање нових базних станица. Лекари и научници у Србији, ако су можда и имали шта да кажу, очито нису добили медијску пажњу.

Изузетак је епидемиолог др Зоран Радовановић  (ових дана такође присутан у јавности у борби против КOVID -19) који не негира потенцијалну опасност и обољевање људи од рака, као последице зрачења. Он јавно признаје да веома дуго траје доказивање шта је директан изазивач канцерогених обољења. Највећа студија о утицају 5Г мреже биће, по његовим речима на РТС-у, завршена тек 2030. „ До сада су испитивани радио-таласи и став је најауторитативнијих међународних организација да постоји могућност да, то јест од мобилних телефона услед загревања, не може да се искључи опасност од рака. Став је да су могући канцерогени ефекти, нису сигурно, нити вероватно, али не може да се искључи. Да је ефекат већи, до сада би се то открило“, објаснио је Радовановић том приликом.

Поставља се питање због чега власт игнорише упорне и веома енергичне апеле грађана Србије и удружења, која се противе увођењу технологије са неиспитаним ефектима.

За сада је познато да је прва 5Г станица пуштена у рад у јуну 2019. од стране Теленор Србија, уз присуство министра Расима Љајића. То је исти онај човек  који тврди да ГМО немају штетне последице. Послушност и бескрајна прилагодљивост овог човека свакој власти од 2000. године па до данас, гарантовала му је министарко место у свакој влади, у континуитету две деценије.

Друга личност која је одговорна за ове процесе је председник Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, Маја Гојковић.

Такође, РАТЕЛ  својим званичним објавама користи плановима овог режима, који жури да на продају понуди расположиве фреквенције и подржи искључиво интересе инвеститора, не обазирући се на претње по здравље људи и животну средину. РАТЕЛ наводи:  “Узимајући у обзир све факторе, процес увођења и примене 5Г технологије се незаустављиво одвија на светском нивоу, у циљу задовољавања потреба економског развоја који више није могућ без развијених телекомуникација.”  

Многе званичне реакције се подсмевају страху грађана, иако је и из наведеног потпуно јасно да њихова зебња није без основа. Српски покрет Двери, као и увек, остаје уз свој народ и не оглушује се о његове захтеве и потребе. Подржавамо протесте грађана и тражимо од надлежних да пруже гаранције или одложе примену 5Г технологије. Савет Двери за заштиту и унапређење животне средине остаје на располагању грађанима за размену информација и заједничко деловање у циљу заштите здравља ионако угроженог и уплашеног становништва. Не желимо да стварамо панику и ширимо непроверене информације, већ се ослањамо искључиво на релевантне и кредибилне изворе. Нажалост, Светска здравствена организација због пропуста у многим областима то више није, а нарочито нису набројани српски политичари, који штите искључиво интересе својих странака и западних тутора, на штету свог народа. Зато је смена режима једини поуздани начин да грађани Србије добију шансу да се изборе за своју здравствену али и сваку другу безбедност.

 

Марија Јањушевић

Народни посланик

Председник Савета Двери за заштиту и унапређење животне средине