Након пет месеци, министар пољопривреде Бранислав Недимовић поново је посетио Ивањицу.


        У новембру прошле године Недимовић је изразио задовољство добром ценом малина и за то истакао заслуге државе и ресорног министарства. Произвођачима кромпира министар Недимовић је саветовао да кромпир добро складиште и да га чувају, јер ће га недостајати и да он зна ко ће кромпир тражити у наредним месецима. Обећао је да ће ресорно министарство помоћи произвођачима да продају кромпир. У оба случаја министар Недимовић није рекао истину. Коректна цена малина није последица било какве активности државе и режима, већ повећање потражње на светском тржишту. Једноставно, малина нема довољно. Прошло је пет месеци након обећања министра Недимовића, а произвођачи кромпира су у ситуацији да кромпир одвозе и бацају на депоније јер од најављене продаје кромпира уз помоћ државе неће бити ништа. Осим економског, имаћемо и еколошки проблем.

Лично ме је обрадовала вест да је министар победио себе и своју сујету и коначно послушао дугогодишњи предлог Српског покрета Двери и најавио „посебну сезонску таксу на увоз кромпира“. За ову годину је касно, али боље икад него никад.

Српски покрет Двери у оквиру свог програма за пољопривреду, ради заштите домаће пољопривредне производње и спречавања нелојалне конкуренције изазване неконтролисаним увозом у низу мера, предложио је увођење ванцаринских мера (прелевмана). Увођење прелевмана омогућавају нам међународни уговори попут ССП-а (Споразум о стабилизацији и придруживању), чији чланови 32, 33, 40, 41, 42, 45 нам дозвољавају увођење ванцаринских мера.

Индикативно је да режим годинама уназад на располагању има овај механизам, а не користи га! Поставља се питање коме је то у интересу? Да ли ресорни министар не зна свој посао или ради за стране интересе и увознички лоби? У оба случаја министар треба да поднесе оставку. Ко ће да надокнади штету пољопривредним произвођачима изазвану неодговорним поступцима министра Недимовића?!

Пољопривреда је озбиљан ресурс, који осим политичке воље тражи знање и родољубље.
 

Шта је рекао министар Недимовић, можете погледати овде: 

 

 

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери