Биланс Србије у преговорима са Европском унијом је нула отворених и нула затворених поглавља у 2020. години.

Наклоњени и толерантни према властима у Београду, званичници Европске комисије и Европског парламента, овога пута нису могли да зажмуре на очигледно узурпирање институција, гажење људских и бирачких права и медијских слобода од стране Српске напредне странке и њихових коалиционих партнера.

У прилог овоме је изјава једног од званичника Европског парламента, госпође Виоле фон Крамон, да Европска комисија неће отворити нова преговарачка поља са Србијом, јер стање у Србији је погоршано у 2020. години, учестали су напади на медије и преужен је насилан одговор на мирне протесте у јулу, и одржани спорни избори са озбиљним проблемима.

Да овакав став који долази од званичника Европског парламента није усамљен говори студија Одбора за спољне послове Европског парламента у којој се каже да у државама попут Србије доминира једна странка, која ширењем дезинформација и лажних вести служи интересима једне партијске линије и интересима моћника, при чему се подрива опозиција.

Одбор за спољне послове Европског парламента уочава да медијском сценом доминира СНС и председник државе Александар Вучић, па самим тим је погоршано медијско извештавање, а посебно је уочљив недостатак критичког става према Вучићу и његовим сарадницима. Закључак је да медијском сценом Србије влада цензура и аутоцензура.

Овакав став Одбора за спољне послове Европског парламента, као и закључак да актуелни режим не иницира и не дозвољава било какву промену на боље, још више продубљује кризу у којој се нашла наша држава и друштво и све више поларизује власт и опозицију. Пример за тако нешто је именовање Оливере Зекић на позицију председавајуће РЕМ-а, као и ангажовање Александра Мартиновића на писању Кодекса понашања у Народној скупштини Републике Србије.

Непоштовањем домаћих закона и Устава, као и закона и прописа који се примењују у Европској унији, власт избегава демократизацију друштва и владавину права, што омогућава успоставу аутократског и недемократског режима, а самим тим и опстанак на власти у таквом амбијенту.

Стиче се утисак да се актуелна власт само декларативно залаже за демократске вредности и да је тзв. европски пут Србије режимска фарса. Да ли то значи да ће и будући преговори о изборним условима са опозицијом поново бити фингирани да би кроз лицемерну превару привидно задовољили међународне факторе, а све ради голог опстанка на власти?

Прилог – студија Одбора за спољне послове Европског парламента

Милован Јаковљевић